Görögország / Szantorini Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-04-23 | Beutazási feltételek - Ország információk

Santorini vagy magyarosan Szantorini kb. 200 km-re Athéntól, az Égei-tengerben található, a Kykladok-szigetcsoport legdélebbi tagja. Mai formáját a vulkanikus erőknek köszönheti, 3500 évvel ezelőtt egy hatalmas robbanás elpusztította a korábbi sziget központi részét településeivel együtt és létrehozta a ma is látható formáját, ami a kialakult kráter miatt olyan, mintha saját beltengere lenne. 

Görögország / Szantorini  Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Santorini vagy magyarosan Szantorini kb. 200 km-re Athéntól, az Égei-tengerben található, a Kykladok-szigetcsoport legdélebbi tagja. Mai formáját a vulkanikus erőknek köszönheti, 3500 évvel ezelőtt egy hatalmas robbanás elpusztította a korábbi sziget központi részét településeivel együtt és létrehozta a ma is látható formáját, ami a kialakult kráter miatt olyan, mintha saját beltengere lenne. A sziget kaldera felőli oldala meredeken szakad a tengerbe, míg a sziget túloldala fokozatosan laposodik el a vízpartig. Szantorinit be lehet járni akár a Krétáról induló 1-napos kirándulás során, de alkalmas hosszabb nyaralás eltöltésére is.  A sziget ma Európa egyik legfelkapottabb üdülőhelye, nyüzsgő nappali és éjszakai élettel.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor: http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás: az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatok jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel,közvetlen menetrendszerinti járattal, valamivel több, mint 2 óra. Budapestről a Wizzair (csütörtök, vasárnap), míg Bécsből a Ryanair (kedd és szombat kivételével naponta). De a nyári hónapokban egyes irodák charterjáratokat is üzemeltetnek.

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: csapadékmentes nagyon meleg nyarak és enyhe, csapadékos telek jellemzik. A szél szinte mindig fúj a szigeten. A tenger vize a legmelegebb nyári hónapokban 24 fokig melegszik fel.

Földrengések: Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót nagykövetségünk honlapján tanulmányozhatja.
https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere
Erdőtüzek: Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy: Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban! Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak! Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát!
Utazás, közlekedés, vezetés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére. A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

  • megengedett sebeség túllépése
  • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
  • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
  • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Görögország és Magyarország között közvetlen, menetrendszerinti járatok üzemelnek.

Transzfer a reptérről: egyénileg a repülőtérről busszal lehet eljutni Firába és onnan tovább a lefoglalt szálláshely településére. Menetrend – ITT. Lehetőség van Shuttle buszokat (iránytaxi) is igénybe venni, melyek viszont közvetlenül a szálláshelyig visznek. Előfoglalás és elérhetőség – ITT. Továbbá taxival is eljuthatunk a szállásunkig.

Busz:  a szigeten belül busszal sokfelé kirándulhatunk Firából. Ez azt jelenti, hogy a sziget egyik végéből a másikba csak firai átszállással lehet eljutni. Menetrend és árak – ITT. Jegyeket a buszon tudunk venni, és csak készpénz fogadnak el. A menetrendet mediterrán lazasággal kell kezelni (nem mindig pontosak) és számolni kell azzal is, hogy pl. Oia-ba a naplemente előtt zsúfolt járatokat találunk, így nem biztos, hogy felférünk az első buszra. Érdemes előbb elindulni!

Gépkocsibérlés: ajánlott itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán.

Hajó: Kréta és Szantorini között több hajóstársaság járatait is igénybe vehetjük, így az egyik szigeten nyaralva kirándulhatunk a másik szigetre is. Elérhetőség és menetrend – ITT.

Ünnepnapok: a görög emberek élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el. A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görögök mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségéről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, álltalában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat. Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Szantorini - különlegességek: a sziget jellegzetes terméke a fehér padlizsán, a nagy szemű fava bab, valamint az Assyrtiko nevű fehér bor. Ma Szantorinin 20 pincészet található, ahol borkóstolókat is tartanak. Mivel a szigeten állandóan fúj a szél, a szőlőtőkéket nem felfelé futtatják, hanem vízszintesen, kosár formában. Szantorini immunis a filoxérára, mert a parazita nem tud megélni a vulkanikus talajban, ezért sok szőlőtőke akár évszázados is lehet. A káliumban szegény vulkanikus talaj hozzájárul a magas szintű teljes savassághoz, valamint a nagyon alacsony pH-szinthez – néha akár 2,7-ig is. Kiválóan illik sajtokhoz, grillezett halhoz, kagylóhoz, tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz. A legtöbb Assyrtiko bor, akár hordóban, akár rozsdamentes acélban, de legalább öt évig érlelődik. A másik, „Vinsanto” nevű édes Assyrtiko borokat aszú stílusban készítik a szüret után a napon szárított szőlőből.

Tipikus görög ételek:

Baklava– mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta– ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka– húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki– nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Tipikus görög italok:

Retsina– fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni– desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa– a görög „konyak”

Frappe– görög jeges kávé

 

LÁTNIVALÓK ÉS TENGERPARTOK

Programok: https://www.getyourguide.com/santorini-l753/

LÁTNIVALÓK

Fira (Thira) – a sziget fővárosa. A kiránduló- vagy óceánjáró hajók ide érkeznek, és a turisták a cikk-cakkban kanyargó úton gyalogosan vagy szamárháton juthatnak fel a meredek hegyoldal tetején, a kb. 300 m magason álló városig, míg a kevésbé vállalkozó szelleműek igénybe vehetik a drótkötélpálya felvonóját (6,- EUR/felnőtt, 3,- EUR/gyermek és 3,- EUR/bőrönd – https://www.scc.gr/index.html).  Felérve pedig lélegzetelállító panoráma fogadja a látogatókat, a képeslapok megelevenednek: a vakítóan tűző napsütésben a fehérre meszelt falak, a kék ajtók és kupolák, az ég világoskékje, a csillogó tenger mélykékje éles kontrasztot alkotnak. Naplementekor pedig aranyló színben tündökölnek a házfalak. A városka főterétől rövid sétával, szűk, kacskaringós utcák, sikátorok között haladva érjük el Fira képeslapokról ismert jelképét, a 3-harangos templomtornyot. A 18. századi eredeti templomot az 1956-os földrengés után újjáépítették. Érdemes csak úgy sétálgatni a városban, mert egy-egy helyen a házak között kilátni a tengerre és bőséges a fotótéma. A Régészeti Múzeumban (Museum of Prehistoric Thera) a Szantorini szigetéről (Thera, Akrotiri) származó ókori leleteket láthatjuk.

Firosztefani – Firától északra található, kissé magasabban, vele szinte egybeépült, így nem is tűnik fel, hogy már egy másik településen járunk. Ez kiesik a turisták útvonalától, így csendesebb, nyugodtabb. Annak ajánljuk, aki a nyugalmat keresi, de szeret közel lenni a nyüzsgéshez is. Innen is csodálatos a kilátás a kalderára és Fira városára is. A falucskában találunk hangulatos éttermeket, kávézókat.

Imerovigli– szinte Firosztefani folytatása, a kaldera legmagasabb pontján található tehetős falu. Romantikus, csendesebb település, mint Fira vagy Oia. A szállásárak valamivel kedvezőbbek, mint Firában, de azért itt is akadnak elegáns butikhotelek, luxusszállodák. Az Ekklisia Theoskepasti túraútvonal a 13. századi skarosi kastély mellett elhaladva felvezet a Skaros Rock kilátóhoz, valamint a sziklakiszögellésre épült kékkupolás Theoskepasti templomhoz. A Skaros szikláról, ill. az odavezető útról van talán a legszebb kilátás.

Oia– a sziget északi részén fekszik egy hatalmas sziklán, a szokásos bájos házakkal, szűk utcácskákkal, de talán ez a legszebb és legromantikusabb település. Szélmalma a falu egyik szimbóluma, sokszor lehet képeslapokon is látni. Egykor virágzó kereskedelmi flottával rendelkezett, melynek emlékeit még ma is fel lehet lelni. Oia igazi luxusüdülőhely, kevésbé zsúfolt, mint Fira. Viszont nagyon sok turista érkezik a faluba a sziget minden pontjáról késő délután, hogy a világ egyik legszebb naplementéjében gyönyörködjenek. A szélmalom melletti romos várnál a főszezonban komoly tömeg alakulhat ki, mindenki szeretné megcsodálni ezt a varázslatos látványt. Ha egy étterem teraszáról szeretnénk élvezni a napnyugtát, időben kell asztalt foglalnunk. A városka mellett csak kisebb strandokat találunk, melyeket 200-300 lépcsőfokon lehet elérni.

Amoudi-öböl– érdemes leereszkedni Oia-ból az öbölbe (200 lépcsőfok), ahol a körös-körül meredező vörös sziklák alatt a tavernák friss halételeket kínálnak.

Fira-Oia gyalogtúra– a kb. 10,5 km hosszú sétaút mentén szebbnél szebb látványban lesz részünk. A táv 2,5-3,5 óra alatt tehető meg, de mindenképpen felkészülten vágjunk neki: kalap, napszemüveg, naptej, víz nélkül senki ne induljon el! Ha csak rövidebb sétát szeretnénk megtenni, akkor a Fira-Imerovigli útvonalat ajánljuk.

Thera– Perissa és Kamari között kb. félúton, a sziklákon található Thera ősi városának romjai: lakóházak, templomok, erődítmények, sírok. Az itt talált tárgyakat, kincseket a firai múzeumban állították ki.

Pyrgos Kallistis– a sziget belsejében, egy dombtetőn fekszik a városka, ahonnan minden irányba élvezhető a csodálatos kilátás. A meredek középkori utcácskákon borozók és kisvendéglők mellett galériák és butikok működnek. A Szantorini múltjának múzeuma a hagyományos szigeti életet mutatja be, a régi Szentháromság-kápolnában működő Egyházi és Ikonmúzeumban vallásos relikviák láthatók. A körülötte lévő szőlészetekben a nevezetes Asszirtiko fehérbor készül, érdemes betérni valamelyik pincészetbe egy kóstolóra.

Akrotiri ásatások – a történelem vagy a régészet iránt érdeklődők ne hagyják ki Akrotirit, a sziget déli csücskén, Firától kb.12 km-re. A területet már időszámításunk előtt 3000 évvel is lakták, virágkorát Kr.e. 2000 körül élte. Majd egy vulkánkitörés következtében nagy része megsemmisült. Hosszú ideig nem tudott róla a világ, csupán a 19. sz. második felében fedezték fel az ókori város romjait és a 20. sz. második felében kezdődtek meg az ásatások. A múzeum területén sétálva beleképzelhetjük magunkat az ókori Hellász időszakába és csodálkozva nézhetjük, hogy némelyik épület három emelet magas is volt, vagy, hogy csatorna futott a város alatt. A vulkánkitörés elpusztította, de ugyanakkor konzerválta is a maradványokat, így ez a helyszín az ókor egyik legépebben megmaradt területe. Még hosszú idő mire mindent feltárnak, de már így is bámulatos a látvány. A tárgyak legértékesebb darabjait Firába vitték, a Régészeti Múzeum vannak kiállítva.

Akrotiri – a sziget ezen része kevésbé felkapott, nem is annyira fejlett, a turisták leginkább az ásatások miatt látogatnak el ide. De a naplementék egyik alternatívája is itt található (ha Oia-ban túl nagy lenne a tömeg), a világítótoronytól is csodálatos fotók készülhetnek. Maga a torony nem látogatható.

STRANDOK

Monolithos Beach – ez kisebb strand, a szokásos fekete homokos, gyermekes családok számára ajánlott, mivel itt a víz lassan mélyülő.

Kamari Beach– Szantorini dél-keleti részén található a közel 2 km hosszú, fekete homokos-apró kavicsos strand, az azonos nevű település tengerpartja, mely a sziget legfelkapottabb üdülőhelye a magyar turisták körében is. Ezen a részen a tenger hirtelen mélyül. A sziget repülőtere mindössze 5 km-re innen található. Nyüzsgő élet van nappal és éjjel is. Éttermek, kávéházak, éjszakai szórakozóhelyek váltják egymást. Firába a helyi buszokkal negyedóra alatt lehet eljutni.

Perissa/Perivolos Beach– délebbre, egy sziklás hegyfok (tetején Thera romjai) választja el Kamari Beach-től a hasonlóan fekete homokos kb. 8 km hosszú partszakaszt, ahol számtalan vízi sportot ki lehet próbálni. Ez a partszakasz kissé nyugodtabb, árai is kedvezőbbek, de ez is gyorsan mélyül. Néhány étterem a náluk étkező vendégeknek ingyen kínálja a strandszervízt (ernyő, nyugágy) – érdemes a kiírásokat figyelni.

Eros (Vlichada) Beach– a sziget déli részén található ez a nyugodt strand, mely a helyiek és a bennfentes turisták szerint is az egyik legjobb partszakasz, a titkos kincs. Viszonylag keskeny a part, és mögötte különleges formájú és színű sziklák magasodnak. Nyugágyak is bérelhetők, ill. étkezni is lehet a kis büfében. Érdemes korán érkezni, hogy legyen hely a parkolóban és legyen szabad ágy.

Red Beach (Vörös strand)– Akrotiritől nyugatra található a vörös strand, mely az őt körülvevő vörös sziklákról kapta a nevét.  Nem könnyű odajutni, mert a „szárazföldi” részről életveszélyes a lemászás, csak hajóval közelíthető meg biztonságosan. Semmilyen szolgáltatást nem kínál.

White Beach (Fehér strand)– a Vörös strandtól nyugatra található a Fehér strand, mely félreeső hely fekete kavicsos parttal, csipkés fehér sziklákkal, valamint strandbüfével és napozóágyakkal. Eldugott, csendes partszakasz.

SZIGETEK - kirándulás

Nea Kameni és Palea Kameni– a kaldera öblének két kopár szigete, ahova kiránduló hajókkal juthatunk át és melyeken megfigyelhetjük a vulkáni tevékenység nyomait, körül sétálhatjuk a kráter peremét, vagy fürödhetünk Palea Kameni meleg forrása által táplált vízben is.

Thirasia– Fira városával átellenben fekvő, ma már önálló kis sziget, pár faluval és lakossal. Akár egy rövid kirándulás alkalmával is felfedezhető. Innen megcsodálhatjuk a kaldera másik oldalán, a meredek sziklafal tetején fekvő Firát.

Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

Athénban a turisták számára nyitott rendőrségi ügyfélszolgálat elérhetősége: Athén, 10561 Dragatsaniou 4.

Az iroda minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva, a +30 210 3222230+30 210 3222232 telefonszámokon elérhető.

A Konzuli osztály javasolja minden Görögországban tartózkodó turistának, hogy készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez