Görögország / Korfu Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

SchusterTravel | 2024-03-23 | Beutazási feltételek - Ország információk

Korfu szigete Görögország nyugati partjainál, a Jón-tengerben található, közel a szárazföldhöz. Az egyik legzöldebb sziget, változatos buja növényzettel, kedves emberekkel, bájos településekkel, tagolt tengerparttal, mely gyönyörű öblöket, strandokat rejt.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor:

http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet - Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás - az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatok jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel,közvetlen, menetrendszerinti járattal (2024.márciusi adat) kb. 2 óra

Wizzair – Budapest: hétfő, szerda, péntek, vasárnap / Debrecen: szerda / Bécs: kedd, csütörtök, vasárnap

Ryanair – Budapest: kedd, szerda csütörtök, vasárnap / Pozsony: kedd, csütörtök, szombat / Bécs: szerda, péntek, vasárnap

A nyári szezonban charter járatok is indulnak.

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: Korfu éghajlata mediterrán, forró, száraz nyár a jellemző, így még szeptemberben is lehet nyugodtan fürdeni a tengerben. A víz hőmérséklete 20-25 fok között van.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Gépkocsival: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.

A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Gépkocsibérlés: érdemes itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

  • megengedett sebeség túllépése
  • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
  • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
  • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Korfu és Magyarország között közvetlen járatok üzemelnek, menetrendszerinti vagy charter formájában.

Belső közlekedési lehetőségekKorfu szigetén busszal lehet közlekedni, a kék buszok Korfu városában és környékén szállítják az utasokat, a zöld színű buszok pedig a távolsági járatok.  

Busz: https://astikoktelkerkyras.gr/en/,https://ktelbus.com/en/category/ktel/

https://www.greeka.com/ionian/corfu/

Hajók: Korfu a görög szárazföld felől Igumenica kikötőjéből érhető el legkönnyebben, de az olaszországi Anconából és Brindisiből is vannak kompjáratok. A hajótársaságok honlapjai:

https://www.bluestarferries.com/en/https://www.anek.gr/en/https://www.ferries.gr/en/https://ferries.greeka.com/

Közúti határállomások:

  • görög-észak-macedón határszakasz: Evzoni, Niki, Doirani: éjjel-nappal nyitva tart
  • görög-albán határszakasz: Kakavia, Mavromati, Krystallopigi: éjjel-nappal nyitva van

Ünnepnapok: a görög emberek élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el.

A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görög emberek mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, általában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat.

Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Tipikus görög ételek:

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta– ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka– húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki– nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Baklava– mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Tipikus görög italok:

Retsina– fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni– desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa– a görög „konyak”

Frappe– görög jeges kávé

LÁTNIVALÓK / TENGERPARTOK

A magyarok által közkedvelt szigetre a szárazföldről komphajó közlekedik, így autóval is el lehet ide jutni. Méretét tekintve nem tartozik a nagyobb szigetek közé, ezért egy 1 hetes nyaralás alatt kényelmesen bejárható. Már a római korban is kedvelt üdülőhely volt, majd a velenceieik közel 400 évig uralkodtak a szigeten, és ez rányomta bélyegét az építészetre is, ezért valóban úgy érezhetjük néha, mintha Olaszországban járnánk. A törökök viszont ezt a szigetet soha nem tudták elfoglalni, így itt nincsenek is török emlékek. Annál több nyomott hagyott a brit fennhatóság. Az ő kezük nyoma is fellelhető Korfu szigetén. Érdemes a nyaralás alatt a sziget belsejét is felfedezni, hogy megismerjük a hamisítatlan görög településeket, embereket.

KORFU városa (görögül Kerkyra) a sziget legnagyobb, legfontosabb és legszebb települése. A várost i.e.8. században alapították és stratégiai szempontból nagyon fontos szerepe volt. A város jelenlegi arculatát részben a négyszáz éves velencei uralom alatt kapta, amikor a 16. században az ismétlődő török támadások miatt a lakott központtól távolabb erődítményeket és egy citadellát emeltek. Ezt a védműrendszert a 17.sz. végén megerősítették. A Földközi-tenger több erődített kikötővárosához hasonlóan Korfu városképe is rendkívül egységes. Az erődrendszer a 15. és a 20. század között fontos szerepet játszott a Földközi-tenger keleti és nyugati hatalmai közötti összecsapásokban. Az óváros nagyrészt neoklasszicista épületei elsősorban a velencei korból származnak. A város 2007-ben felkerült az UNESCO Világöröksági listájára.

  • Régi Erőd – a város keleti részén, egy földnyelven terül el, ami igazából egy sziget, kis csatorna választja el a várostól. Érdemes ellátogatni ide, nagyon szép panoráma tárul elénk. Az erőd alatt áll a Szent György templom, melyet a klasszikus görög templomok mintájára az angolok építettek a 19. században.
  • Esplanade tér – a Régi Erőd és az Óváros között találjuk a francia mintára épült gyönyörű teret, mely tulajdonképpen egy park, és a szélén húzódó házak árkádjai alatt éttermek, kávézók kínálnak felfrissülést.
  • Új erőd – az Óvárostól nyugatra áll a város másik erődje, mely valamivel később épült, szintén a velencei uralom alatt, de belső épületei már a brit időkből származnak.
  • További látnivalók – Korfu városában több múzeum is található, köztük az Ázsiai Művészetek Múzeuma, Antivouniotissa Bizánci Múzeuma 15-20. századi vallási műalkotásokkal, Casa Parlante Múzeum élethű robotfigurákkal, Szerb Múzeum. Érdemes ellátogatni a Központi Piacra is, hogy a görögök mindennapjaiba is betekintést nyerjünk, valamint a kikötő is érdekes program lehet.

KANONI-FÉLSZIGET– érdemes ide, a Kerkyra városától délre található dombra ellátogatni, annak is a végére (Café Kanoni), mert innen gyönyörködhetünk a Panagia Vlacherna kolostor látványában, valamint innen jó a rálátás a repülőtérre, és ha szerencsénk van, akkor készíthetünk pár fotót az érkező vagy felszálló gépekről.

ACHILLEIO /  ACHILLION– Korfu városától délre, a keleti parton találjuk Görögország egyik legjelentősebb, és Korfu legfontosabb múzeumát. Az „Achilleion” palotát Erzsébet osztrák császárné (Sissi) építtette a 19. század végén neoklasszicista stílusban, hogy a tavaszi és nyári hónapokat minden évben Korfun tölthesse. Az épület, illetve a császárné bútorainak és személyes tárgyainak értékes gyűjteménye miatt feltétlenül be kell iktatni a nyaralás ideje alatt. A palotában található „Achilleion” Múzeumot rendkívül finom falfestmények és mennyezeti festmények díszítik, a kertekben pedig értékes szobrokat találunk. Jelenleg (2024.márciusi adat) az Achilleion Múzeumban felújítási munkálatok zajlanak. Ennek eredményeként a múzeumnak csak a szabadtéri nyitott terei és a császári kertek állnak nyitva a látogatók előtt. Weboldal: https://achillion-corfu.gr/?lang=en

ACHARAVI – a sziget északi partján fekszik. Közkedvelt idegenforgalmi célpont, rengeteg nagy szállodával. Csodálatos homokos tengerparttal rendelkezik, melynek hossza kb. 3 km! A strand rendezett és tiszta, napágyakkal és napernyőkkel jól ellátott. Számtalan taverna, étterem és bár található a parton. Főleg gyermekes családoknak ajánljuk.

ARILLAS – Korfu északnyugati részén található, főleg gyermekes családoknak ajánlott, mivel nincs zsúfoltság, a strand homokos, a víz lassan mélyülő.

BENITSES – Korfu városától délre, kb. 14 km-re fekszik az egykori kis halászfalu. Az ófalui részben reggel friss halat is vehetünk közvetlenül a halászoktól. Strandja kavicsos, lassan mélyülő, tiszta vizű.

DASSIA – a fővárostól csupán 12 km-re északra található a település. Strandja keskeny, hosszan elnyúló. Partja homokos-kavicsos, strandcipő viselete ajánlott. Vize lassan mélyülő, ezért családoknak ideális választás. Kékzászlós minősítésű, kellemes meleg a víz.

GOUVIA – Kerkyra városától északra, kb. 7 km-re található ez a tipikus nyaralóhely. Zöld dombok fogják körbe. Strandjai keskenyek, hosszan elnyúlóak és kavicsosak. Nagy jachtkikötője van.

KASSIOPI – Korfu északkeletei részén fekszik a település, mely az utóbbi években egyre keresettebb lett, de még sikerült megőriznie eredeti halászfalu jellegét és báját. Kellemes nyugodt hely, némi éjszakai élettel. Így családok számára is ajánlott. Érdemes felkeresni a Paralia Mpataria strandot, mely kicsi, kavicsos, de gyönyörű.

KAVOS – a sziget legdélebbi települése, a „buli-város”. Nyüzsgő éjszakai életéről híres, főleg az angol fiatalok körébe. Strandja nem a legszebb, ezért ajánlott inkább a délnyugatra található Arkoudilas strandot felkeresni, melynek partja homokos, vize lassan mélyülő. Csak annak ajánlott, aki kimondottan az éjszakai szórakozás miatt keresi fel a szigetet.

MESSONGHI / MORAITIKA – a fővárostól kb.21 km-re délre található a szinte egybeépült két település. Moraitika a sziget déli részének legdinamikusabban fejlődő és méltán legnépszerűbb üdülőhelye. Testvérfalujától csak a Messonghi folyó választja el, amely a tengerbe ömlik. Éjszakai élet Moraitikában van. Messonghi is mozgalmas üdülőhely lett, már nem a régi nyugodt halászfalu. A part keskeny, de hosszú, kavicsos, kristálytiszta vízzel.

NISSAKI – a sziget északkeleti partján fekszik. A környező dombokat olajfaliget borítja. Partja kavicsos, számtalan szórakozási lehetőséget kínál.

PALEOKASTRITSA – Korfu északnyugati részén található a sziget egyik legszebb üdülő települése. Környékén több hangulatos strand is található. Kisgyermekes családoknak nem ajánlott, mivel partja kavicsos, sok a szikla is, valamint a víz gyorsan mélyülő.

PELEKAS – Korfu városával átellenben, a nyugati parton fekszik a település. Kékzászlós, finomhomokos strandját buja zöld dombok fogják körbe, és a víz itt lassan mélyülő, kristálytiszta. Nyugodt hely, a strand sem zsúfolt.

RODA – a sziget északi partjainál található nyaralóhely. Homokos stranddal, lassan mélyülő vízzel és számtalan sportolási lehetőséggel várja a pihenni vágyókat. Ideális a szél a szörfösök számára. Van némi éjszakai élet, de alapvetően nyugodt hely, családoknak is ajánlható.

SIDARI – ez az üdülőhely is kedvence az angol turistáknak, mivel jelentős éjszakai élet folyik, de azért vannak csendesebb részei is. Az északi parton fekszik, több strandja van, de mindegyik homokos, lassan mélyülő.
Általánosságban elmondható, hogy a keleti partszakasz kavicsos vagy homokos/kavicsos. Ezen a részen a napfelkelték csodálatosak. Aki viszont a napnyugtában szeretne gyönyörködni, az a nyugati (vagy az északi) parton foglaljon szállást. Az egész sziget partjai mentén vannak eldugott kis öblök, melyek megbújnak a sziklás részek között. Ide csak hajóval lehet eljutni, de a kikötőkben számtalan csónak, hajó bérelhető, hogy ezekhez eljuthassunk.  

Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak. Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

A Konzuli osztály javasolja, hogy minden Görögországban tartózkodó turista, készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

Felügyelő külképviselet: Görögország - Nagykövetség, Athén

Tiszteletbeli konzul: Spyros MAVROPOULOS

Cím: Kerkyra antzarou 6. – 49100 Corfu – Görögország

E-mail: s.mauropoulos@corfulawyer.com

Telefonszám: +302661040062

Mobil: +30 6937915111

Fax: +302661040062

Honlap: www.corfulawyer.com

Konzuli kerület: Korfu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

 

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

Vissza a hírekhez