Görögország / Kefalonia Beutazási feltételek, Információk és Látnivalók

Schuster Travel | 2024-03-26 | Beutazási feltételek - Ország információk

Kefalonia a Jón-tenger legnagyobb görög szigete elvarázsolja a látogatót természeti szépségeivel, vadregényes tájaival, csodálatos partszakaszaival, a helyiek vendégszeretetével.

A szigetet már Homérosz is említi az Iliászban. Az elmúlt évszázadok alatt volt velencei, angol, francia fennhatóság alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz. A II. világháborúban az olaszok szállták meg a szigetet, majd 1953-ban nagyon erős földrengés rázta meg a Jón-tenger vidékét, és itt Kefalónián is komoly károkat okozott. Széles körben akkor vált ismertté a sziget neve, mikor 2001-ben bemutatták a Kefalónián forgatott „Corelli kapitány mandolinja” című filmet, mely a II. világháború olasz megszállásának idején játszódik itt, a szigeten. Így viszonylag későn fedezte fel a turizmus ezt a szigetet, ezért még nincs akkora zsúfoltság, mint más görögországi nyaralóhelyen.

Fenyők, magyalfák és ciprusok borítják a hegyeket, dombokat.  A sziget északi felén még érintetlenebb a természet, míg a déli részen számos nyaralóhely épült a nagyrészt homokos partok mentén. A nyugati partok sziklásak, a strandok kavicsosak. A legmagasabb pont az Ainos Oros hegy a maga 1600 méter feletti csúcsával, melynek környéke Görögország egyik nemzeti parkja. Tekintve, hogy a sziget közel fekszik a kontinenshez, így a szárazföldről, Kyllini, Patra és Astakos kikötőjéből is könnyen át lehet jutni a szigetre komppal.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Magánútlevél – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes útlevél: (Csak konzul állít ki!) – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Ideiglenes személyi igazolvány – az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Vízum

Kiskorúak beutaztatása: ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor:

http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf

Vám: az uniós vámszabályokat követi az ország. Tilos az országból műtárgyat engedély nélkül kivinni!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Görögország megszüntette a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedéseket. Megszűnt az oltási, gyógyultsági és teszt igazolások bemutatási kötelezettsége az országba történő belépésnél. 

Egyéb hasznos információ: csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat.

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Oltások:

  • kötelező:nincs
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket.

Egészségbiztosítás: az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.
Gyógyszerek: a rendszeresen szedett gyógyszereket kellő mennyiségben vigyék magukkal dobozával együtt, mert szükség esetén az összetevők ismeretében tud az orvos vagy a gyógyszertár esetleg helyettesítő gyógyszert adni

Egyéb tanácsok: ajánlott gumicipőt vinni, hogy elkerüljük a sérüléseket a tengerfenéken található tengeri sünök, vagy élesebb kavicsok miatt. Előfordulnak ráják, medúzák, murénák is a tengerben – ezeket az állatokat jobb messzire kerülni! Kirándulások, túrázások alkalmával pedig kerüljük a találkozást a kígyókkal, skorpiókkal! A szigeteken (főképp a kisebb szigeteken) nyáron akadozhat a vízellátás. Az apartmanok a legtöbb helyen napkollektorokkal melegítik a vizet, így rossz idő esetén átmeneti hiány alakulhat ki.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: +1 óra

Utazás hossza: repülővel,charter járattal (2024.márciusi adat) kb. 2 óra

Pénznem: Euró (EUR). A bankok általában reggeltől 14 óráig tartanak nyitva. A Visa és Mastercard kártyát általában mindenhol elfogadják, kivéve a kisebb üzleteket vagy családi éttermeket. A turisztikai központokban mindenhol találunk pénzváltót is.

Nyelv: görög, de a turisztikailag kiemelt helyeken angolul vagy németül is beszélnek

Éghajlat: Kefalónia éghajlata mediterrán, forró, száraz nyár a jellemző, így még szeptemberben is lehet nyugodtan fürdeni a tengerben. A víz hőmérséklete 20-25 fok között van.

Utazás, közlekedés, vezetés:

Gépkocsival: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos. Ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások (amennyiben egyéb korlátozás nincs): autópályán 120 km/h – országúton 80 km/h – lakott területen 50 km/h

Figyelem! Görögországban az érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett! Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól.

A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki, amely gyakran együtt jár a vezetői engedély bevonásával.

Gépkocsibérlés: érdemes itthon előre lefoglalni a járművet, mert a nyári főszezonban előfordulhat, hogy kint már nem kapunk autót, vagy csak nagyon drágán. Korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél (néhol elegendő a személyi igazolvány) szükséges.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak! A tilosban parkoló járművekről a hatóságok a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok az alábbi szabálytalanságok esetén: a helyszínen több hónapra is bevonhatják a szabálysértő vezetői engedélyét, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. 

  • megengedett sebeség túllépése
  • kihangosítás nélküli telefonálás vezetés közben
  • piros lámpa és stop tábla figyelmen kívül hagyása
  • bukósisak nélküli motorozás

Amennyiben a görög hatóságok elvették valakinek a vezetői engedélyét, a nagykövetség nem tud közbenjárni annak visszaszerzésében.

Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság.

A görög autóclub, az ELPA segítségnyújtása mindenkinek fizető, a klubtagoknak azonban kedvezményt ad. Telefonszám: 10400.

Légi összeköttetés: Kefalónia és Budapest között közvetlen charter járatok üzemelnek a nyári szezonban.

Busz:Kefalóniaszigetén busszal lehet közlekedniaz alábbi társaságok valamelyikével: https://lostvoyager.com/kefalonia-bus-timetable/, https://kefaloniaway.com/en/local-buses-on-kefalonia/, https://ktelkefalonias.gr/en/routes/local-routes

Hajók: Kefalónia a görög szárazföld felől Kyllini (érkezés: Poros), Patra (érkezés: Sami) és Astakos (érkezés: Sami) kikötőjéből érhető el legkönnyebben, de az olaszországi Brindisiből is vannak kompjáratok. A hajótársaságok honlapjai: https://www.ferries.gr/en/https://ferries.greeka.com/

Közúti határállomások:

  • görög-észak-macedón határszakasz: Evzoni, Niki, Doirani: éjjel-nappal nyitva tart
  • görög-albán határszakasz: Kakavia, Mavromati, Krystallopigi: éjjel-nappal nyitva van

Ünnepnapok: a görög emberek élvezik az életet, imádnak összegyűlni, ünnepelni. Ezért minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre, legyen az vallási vagy családi alkalom. Ilyenkor a népes család együtt süt-főz, és azután közösen fogyasztják el az ételt, bőségesen meglocsolva különböző itókákkal. Természetesen a zene és a tánc sem maradhat el. A görög naptár bővelkedik jeles alkalmakkal, a legjelentősebb ünnepük a húsvét, azon belül is a Feltámadás, ezt körmenetekkel, majd utána tűzijátékkal, hatalmas lakomákkal zárják.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a görög emberek mélyen vallásosak (görög-keleti), így templomok látogatásakor tartsuk be az előírásokat, fedetlen váll és rövidnadrág tilos! Továbbá városokban is kerülendő a fürdőruhás megjelenés. A nyári időszakban nagy a hőség, így természetes anyagokból (pamut, len) készült ruházat ajánlott, illetve estére egy kardigán a feltámadó szél ellen. Egyes szállodákban előírás a vacsorához a megfelelő öltözet, pl. férfiaknak hosszú nadrág.

Áram: 230 V, C és F típusú európai dugóaljak, nincs szükség átalakítóra

Telefonálás: Görögország az EU tagja, így a rooming lehetőségről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál!

Internet: a szállodák közös helyiségeiben vagy akár szobáiban is van wi-fi, általában térítés ellenében. A lehetőségről tájékozódjon a kiválasztott szállás honlapján vagy az utazási irodánál!

Dohányzás: Görögországban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken (pl. éttermek), tovább megállókban, taxikban, közlekedési eszközökön.

Vásárlás, borravaló: Görögországban az üzletek a déli időszakban (szieszta) zárva tartanak, mint általában a mediterrán térségben, és elvileg van fix nyitva tartásuk is, de a nyaraló övezetekben ezt nem tartják be, így este is találunk nyitott üzletet. Ugyanez vonatkozik a hét végekre is. Az üzletekben rögzített árak vannak, a piacokon lehet némileg alkudni. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, de nagy különbség van a szárazföld és a szigetek között, mivel a szigetekre nehezebb eljuttatni az árukat. Az éttermek számlája nem tartalmazza a szervízdíjat, így a szokásos 10 % borravaló javasolt.

Gasztronómia: a nyaralás alkalmával külön élvezet a görög konyha megismerése, mely nagyon egészséges és finom. Dióhéjban: friss szezonális alapanyagok, olívaolaj, aromás fűszerek. De nem ezektől lesz igazán jó és ízletes az étel, hanem attól, hogy az elkészült ételeket közösen, kényelmesen elidőzve, nagyokat beszélgetve fogyasztják el. A görög konyha főbb alapanyagai: padlizsán, paradicsom, cukkini, olíva- bogyó és olaj, hagyma, fokhagyma, paradicsom, spenót, juh- és kecskesajt, joghurt. Előszeretettel fogyasztanak bárányt, csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A fűszerek közül sokat használják a bazsalikomot, az oregánót, a koriandert, a köményt vagy a fahéjat. Sok salátát esznek, valamint hüvelyeseket (bab, lencse). Pékáruk közül közismert a pita, de érdemes megkóstolni a sós kalácsokat vagy a töltött péksüteményeket. Érdemes ellátogatni a helyi piacra vagy halpiacra, beülni a tavernákba vagy kávézókba és lelassulni, átvenni a görög életérzést, stílust.

Kefalónia specialitásai – Házi készítésű piték mindenféle hozzávalóval, csodálatos helyi sajtok (a helyi feta kivételes), finom desszertek (legendás a mantoles) és sokféle jó bor, köztük a fehér Robola, amely Kefalonia jellegzetes bora. Kefalónián a csapvíz iható!

Néhány ajánlott étterem: Ampelaki (Argostoli), Casa Grec (Argostoli), I Palia Plaka (Argostoli), Mikelatos (Skala), The Pines (Skala), Vasso’s (Fiskardo)

Egyéb tipikus görög ételek:

Dolmades – a görög „töltött káposzta”, csak éppen nem a káposzta levelébe csomagolják a tölteléket, hanem szőlőlevélbe. A töltelék alapja a rizs, a hús pedig bárány vagy marha, természetesen kellőképpen fűszerezve. A fűszerek közül meg kell említeni a mentát és a kaprot, melyektől különleges lesz az íze. A másik különbség, hogy ezt általában hidegen szolgálják fel, előételként és citromlével locsolják meg.

Feta sajt – a legismertebb görög sajt, mely kecske- vagy juh tejéből készül, és édes-sós íze tökéletesen harmonizál a salátákkal, valamint kitűnő a péksütemények töltelékeként. Már az ókori írók is említést tesznek írásaikban erről a sajtról.

Görög saláta– ki ne ismerné a paradicsomból, hagymából, uborkából, olívabogyóból, fűszerekből és feta sajtból álló frissítő salátát? Tetejére frissen facsart citrom és olívaolaj kerül. Tökéletesen illik minden sült vagy grillezett húshoz.

Gyros – a legismertebb görög street food. Az eredeti recept szerint bárányból készül, de ma már van csirkehúsos változata is. A hússzeleteket először fűszeres marinádba áztatják, majd függőlegesen nyársra húzzák. A nyárs körbe forog, a hő hatására a külső rétegek megsülnek, ezeket levágják, majd általában pitába töltve, friss zöldségekkel és tzatzikivel kínálják. Amiben különbözik a török dörnertől az az, hogy a görögök sült krumplit is tesznek a pitába a hús mellé. Hasonlít a souvlakira, de azt vízszintesen, míg ezt függőlegesen sütik.

Kleftiko – hagyományosan lassú tűzön készült étel, melyben a bárányhús, a zöldségek és a fűszerek együtt sülnek, és a fedő alatt megmaradnak és összeérnek az ízek

Meze – sok kis tányérban különféle falatok, melyből mindenki kedvére vehet

Muszaka– húsos rakott padlizsán. A hús marha vagy bárány lehet, és besamel mártás kerül a rétegek közé, valamint hagyma, paradicsom, fűszerek, majd a tetejére sajt. Sütőben vagy kemencében nyeri el krémes végleges állagát.

Souvlaki– nyársra húzott fűszeres hús, grillen megsütve. Utcai változata pitába csomagolva, görög joghurttal (tzatziki), friss zöldségekkel (paradicsom, hagyma)

Spanakopita – spenótos, sajtos pite, mely könnyű étel reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Leveles tészta és sajtos, krémes, spenótos töltelékből készül.

Tzatziki – joghurtos szósz, melybe reszelt uborka, fokhagyma, citromlé, petrezselyem kerül. A nyári melegben hűsítő fogás és jól illik a grillezett vagy sült húsokhoz.

Baklava– mézes sütemény dióval, mandulával, mogyoróval, réteslapok között

Tipikus görög italok:

Retsina– fenyőgyantával ízesített fehér bor

Mavrodafni– desszert bor

Ouzo – ánizs pálinka, melyet főképp aperitívként fogyasztanak. Lehet tisztán fogyasztani vagy vízzel higítani

Metaxa– a görög „konyak”

Frappe– görög jeges kávé

 

LÁTNIVALÓK / TENGERPARTOK

AINOS NEMZETI PARK – a túrázás szerelmesei számos jól jelzett ösvényt találnak az Ainos Nemzeti Parkban, mely kerékpározáshoz is ideális. Felejthetetlen a kilátás, tavasszal és nyáron a hegy virágzik, és gyönyörű illatokkal tölti be a friss levegőt. Az Ainos-hegy lábánál pedig büszke vadlovak kószálnak.

ARGOSTOLI – a sziget fővárosa, a nap 24 órájában kínál szórakozási lehetőséget. Élénk az éjszakai élet itt. Hamisítatlan görög hangulatú utcák, épületek keverednek a modern létesítményekkel. Kikötőjében jachtok és óceánjáró hajók is láthatók. A nappalok és éjszakák Kefaloniában Argostoliban kezdődnek és végződnek: itt a reggeli kávéval indul a nap a központi téren, majd ajándéktárgyak vásárlása a Lithostroto sétálóutcában, utána megcsodálni az impozáns Agios Spiridonas templomot, a helyiek büszkeségét és örömét. Esténként pedig kisétálni az Agii Theodori világítótoronyhoz, ahol az egyik legszebb naplementében lehet gyönyörködni.

ASSOS – Kefalónia igazi gyöngyszeme, velencei kastélyáról ismert, amelynek maradványai ma is állnak.

DROGARATI – cseppkőbarlang, mely évmilliók alatt kialakult álló-, és függő oszlopokkal kápráztatja el a látogatókat. Az oszlopok színe a kioldott ásványi anyagoktól függ. A barlangnak híresen jó akusztikája van, így sok koncertet szoktak itt tartani.

FISKARDO – a Jón-szigetek egyik leghíreseb települése, amely a jón építészet számos nagyszerű példájával büszkélkedhet.

KATAVOTHRES – víznyelő Argostolitól északra található kb. 3 km-re. Ez nem csak egy egyszerű lyuk, ahova befolyik és eltűnik a tengervíz, hanem kísérletekkel bizonyították, hogy a megfestett és ide befolyó víz kb. 2 hét múlva tűnt fel a sziget másik oldalán. Ennek az a magyarázata, hogy karsztos sziklák között barlangok húzódnak, melyeket a sziklákról beszivárgó csapadék vájhatott ki, és így a sós és édes víz keveredik.

LASSI – a fővárostól, Argostolitól csupán 2 km-re található az egyik legnagyobb és legkedvelteb üdülőhely, melynek főutcája tele van éttermekkel, kávézókkal, üzletekkel. Tagolt a partja, kisebb-nagyobb öblökkel, némelyik homokos, mások pedig kavicsos/köves strandokkal. Közel van a reptér, így rövid a transzfer idő.

LIXOURI – Kefalonia második legnagyobb települése nagyon festői szépségű, és Argostolival szemben található. Olyan erős kereskedelmi város volt a maga idejében, hogy még saját valutája is volt. Lixouri fontos szerepet játszott Kefalónia Görögországhoz való egyesülésében. Sajnos 1953-ban a falut szinte teljesen elpusztította a jón-tengeri szigeteket sújtó szörnyű földrengés, bár néhány 19. századi épület érintetlen maradt, köztük a Tipaldos – Iakovatos kastély, amely a sziget egyik legismertebb látnivalója.

MELISSANI BARLANG – 1951-ben két felfedező, Ioannis Petrohilos és felesége, Anna érkezett Kefaloniába, hogy felfedezzenek egy barlangot, amely állítólag Sami nyugati részén van „eltemetve”. Kutatásuk során sikerült egy kis nyílást találniuk a földön, magas fákkal körülvéve. Kötelek segítségével leereszkedtek a kis lyukon, és egy varázslatos tóra bukkantak alattuk, amely évezredek óta elveszett. A további kutatások feltárták, hogy a barlang Melissani nimfáról szóló mítoszhoz kötődik, aki egy tóba vetette magát, amikor Panna isten elutasította. A házaspár felfedezése történelmileg és régészetileg is jelentősnek számít, azonban az 1953-as földrengés volt az, amely felfedte a barlangot teljes pompájában, és sokkal nagyobb lyukat nyitott a tetején. Ma már évente több ezer látogató érkezik ide, ez Kefalonia talán legtöbbet fényképezett helye. Érdemes 12:00 és 14:00 óra között felkeresni, mert a tetőnyíláson keresztül ragyogó napsugár esik a vizekre, és hihetetlen látványt nyújt. A barlang csak hajóval közelíthető meg.

MYRTOS – ez nem csak az ország egyik legvarázslatosabb strandja, hanem Myrtos szimbólummá is vált. Ez a csodálatos türkizkék vizű strand és az azt körülvevő buja növényzet a leghíresebb utazási magazinok borítóján szerepelt, és többször is a világ egyik legjobb strandjának választották. Sajnos az utóbbi években már eltűnt a nyugalom erről a helyről, mert mindig nagy tömeg van. De ha megmártózik a tengerben, elönti a béke és az elszigeteltség érzése, amit csak egy ilyen varázslatos hely tud nyújtani. Ússzon el a parttól, forduljon a tengerpart felé, és nézze meg a Myrtos fölé magasodó zöldellő hegyet. Ez egy fenséges látvány.

SKALA – családias hangulatú, kellemes üdülőhely. A településen található egy római villa maradványa szép mozaikpadlóval, valamint egy kis kápolna Szent Györgynek szentelve, melyeket érdemes megnézni. Itt van a sziget egyik legkényelmesebb, legforgalmasabb és legjobban felszerelt strandja. Skala türkizkék vizével 35 km-re található Argostolitól, és a végtelen aranyhomokos strandjáról és természetesen a tengerpartot elérő gyönyörű fenyőerdőjéről ismert, valamint arról, hogy a közelében található a Caretta caretta teknősök tojásrakó helye. Főleg júliusban és augusztusban nagyon zsúfolt a strand, ezért érdemes korán reggel kimenni. Skala a vízi sportok kedvelőinek paradicsoma, a strandon kis edzőközpontok, valamint felszerelés kölcsönzők találhatók, így kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a búvárkodást (szakképzett oktatók segítségével). Bérelhetünk jetski-t, vízibiciklit, csónakot, de befizethetünk a banán-, vagy fánk körre is.

SVONORATA – a reptérhez közel fekszik ez a hangulatos, kicsi település, a fővárostól kb. 12 km-re. (Buszjárat van). Tengerpartja néhol homokos, néhol kavicsos, de lassan mélyül a tenger. Nyugodt, csendes hely, fürdőzésre kiválóan alkalmas.

XI BEACH – Kefalónia egyedi strandja, jellegzetesen vörös homokos, míg a körülötté lévő sziklák szürkés-fehéres színnel képeznek kontrasztot az azúrkék tengerrel. Egyedi látvány. Lixouri városától délre kb. 10 km-re található.

Biztonság: az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés.

Bűnözés: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak. Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül!

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112.

A Konzuli osztály javasolja, hogy minden Görögországban tartózkodó turista, készítsen telefonjával fotót/esetleg másolatot utazási okmányairól. A légitársaságokkal történt egyeztetéseket követően jelezték, hogy az EU tagállamok állampolgárai – okmányaik elvesztése/ellopása esetén – a görög rendőrség által kiállított jegyzőkönyv birtokában, valamint az elveszett/ellopott okmányok fotójának/másolatának bemutatásával légi úton, közvetlen járattal haza tudnak utazni.

Segélyhívószámok

turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)

központi segélyhívó: 112

autóklub (ELPA): 10400

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Görögország - Konzuli hivatal, Athén

Cím: 38 Vasileos Konstantinou Avenue – 116 35 Athens – Görögország

E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu

Telefon: +302107256821és +302107256817

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Fax: +30 210 72 56 841

Honlap: athen.mfa.gov.hu

 

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Korfu

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Pireusz

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Heraklion

Görögország - Tiszteletbeli konzul, Rodosz

Görögország - Tiszteletbeli főkonzul, Thesszaloniki

Görögország - Nagykövetség, Athén

 

Görögország Budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfű u. 3. Telefon: 06-1/413-2610 E-mail: gremb.bud@mfa.gr

Vissza a hírekhez