Vietnám Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-07 | Beutazási feltételek - Ország információk

Vietnám avagy Indokína nevét mindenki ismeri, ha másból nem a „vietnámi háborúból”, de szerencsére az ország túl van ezen a szörnyű időszakon, a kettészakított ország újra egyesült és hatalmas léptekkel fejlődik. Természeti szépségei, hagyományai, látnivalói és nem utolsó sorban gasztronómiája révén igazi felfedezni való kincs. Mindent megtalál az utazó itt: zöldellő rizsföldeket, a Mekong-deltáját, hegyvidéki településeket, nagyvárosokat, francia negyedeket, buddhista szentélyeket, csodaszép tengerpartokat.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: magánútlevél, melynek érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját. Fontos! Ezt a szabályt a délkelet-ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe kell venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást.

Vízum: szükséges, előzetesen, ezen az online felületen kell igényelni (amely nem igényelhető beutazáskor). Az e-vízum elbírálása jogszabály szerint 3 munkanap, ugyanakkor ez hosszabb időt is igénybe vehet, 90 napig érvényes, ára 25 USD az egyszeri (single), 50 USD a többszöri beutazásra jogosító (multi) vízumnak. Az érvényességi időn belül max. 30 napig lehet az országban tartózkodni.

FONTOS! Az e-vízumra irányuló kérelem benyújtása nem jelenti a beutazás engedélyezését! Utazás megkezdése előtt minden esetben várja meg a vietnámi bevándorlási hivatal visszajelzését a vízumkérelem elbírálásával kapcsolatban. Ha nem kap visszaigazoló emailt, vagy esetleg a kérelmezés során helytelen adatokat adott meg, írjon a contact@immigration.gov.vn email címre. Amennyiben többször kíván belépni az országba – tehát például, ha átutazik Kambodzsába, és azt követően visszatér Vietnámba – ne egyszeri, hanem kétszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot igényeljen. Az e-vízummal rendelkező külföldiek által a be-illetve kiutazáshoz igénybe vehető szárazföldi-, légi-, vízi határátkelőhelyek részletes információja itt olvasható: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/vietnam#

30 napot meghaladó vietnámi tartózkodás esetén vízum a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes nagykövetségének Konzuli Hivatalában van igényelhető. 1146 Budapest, Thököly út 41. (telefon: +36 1 342 5583, honlap: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx).

A Vietnámi Külügyminisztérium honlapján valamennyi, a beutazással, vízumokkal és tartózkodással kapcsolatos információ megtalálható angol, francia és német nyelven.

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést - erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba Magyarország Hanoi Nagykövetségével vagy Ho Si Minh-városi Főkonzulátusával. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnámi idegenrendészeti hatóságnál, ez kiutazáskor a reptéren nem igényelhető.

Kiskorúak beutazása: a vietnámi idegenrendészeti hatóság tájékoztatása szerint ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek, illetve azok kísérői rendelkezzenek a vietnámi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a kiskorú törvényes képviselőjének beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, az utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) adatait és saját kezű aláírását. A nyilatkozathoz szükséges csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a törvényes képviselők útleveleinek (adatoldal) másolatait. A nyilatkozatot angol és vietnámi nyelven célszerű elkészíteni.

Vám: Figyelem! A régiségek exportja illegális Vietnámból. Antiknak vagy annak tűnő tárgyak vásárláskor mindig kérjenek számlát és egy nyilatkozatot az eladótól a tárgyak országból való kivitelére vonatkozóan. Kábítószer birtoklása súlyos börtönbüntetést, halálbüntetést vonhat maga után. A vietnámi vámrendelkezések szerint bejelentési kötelezettség terheli a 7.000 USD készpénzt illetve 300 gramm aranyat meghaladó értékkel beutazó személyt.

A Vietnámba vámmentesen bevihető termékekről szóló tájékoztató a vámhivatal hivatalos holnapján érhető el. A vietnámi vámhatóság honlapja itt,a magyar Nemzeti Adó-és Vámhivatal utastájékoztatója ezen a honlapon érhető el.

A Vietnámba vámmentesen bevihető termékekről szóló tájékoztató: https://www.vnmvisas.com/news/vietnam-customs-regulations

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK – Vietnám elhagyásakor fejenként 15 amerikai dollár kilépési illetéket kell fizetni.

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid: 2022. március 15-től korlátozás nélkül lehet beutazni az országba

Oltások:

Betegségek: az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni: Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Tetanus (Merevgörcs), Veszettség

Közegészség, egészségügyi helyzet: a Külügyi Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a vietnámi egészségügyi rendszer jelenlegi nehézségekkel küzd, az ellátás akadozik, a nem életmentő műtétek elhalasztásra kerülnek. 

  • Továbbá felhívja a figyelmet a gyógyszerek, különösen antidepresszánsok Vietnámba való bevitelére vonatkozó szigorú szabályokra. Tanácsoljuk, hogy a gyógyszerek szedésére való egészségügyi igazolást, dokumentumot az utazó vigye magával!
  • Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi, Ho Si Minh-város, továbbá Đà Nẵng, Nha Trang külföldi klinikák színvonalasak, a kezelések költsége magas, bankkártyával lehet fizetni.
  • Tömeges fertőző betegségek Vietnámban egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a Dengue-lázas esetek száma is növekvő tendenciát mutat. A betegség ellen nincs védőoltás, megelőzése a szúnyogcsípés elleni védekezéssel (hosszú ruházat, szúnyogháló, rovarriasztók) lehetséges. A betegség Ho Si Minh-városban és a déli tartományokban a leggyakoribb, de az ország bármelyik részében megjelenhet. Egész évben előfordul, de leginkább az évszakváltás körül és az esős évszakban jellemző, különösen júliustól vagy augusztustól novemberig (Ho Si Minh-városban akár januárig). Lázcsillapításra csak paracetamol tartalmú gyógyszereket szabad használni. FONTOS! Egyéb gyulladáscsökkentő gyógyszerek (acetilszalicilsav – Aspirin, metamizol – Analgin, ibuprofén), illetve antibiotikum a láz csökkentésére, illetve a betegség kezelésére NEM alkalmazható, mert az vérzést és acidózist okozhat. A láz megszűnése nem a felgyógyulás jele, a magas láz utáni időszak a betegség legveszélyesebb szakasza. A feltételezett dengue-lázra utaló tünetek észlelésekor mielőbb orvoshoz kell fordulni megfelelő kivizsgálás, diagnózis és kezelés céljából.
  • A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolerabaktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszanak. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására! A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madárral történő érintkezést.

Egyéb tanácsok:

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni.
  • Csak palackozott vizet szabad inni, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült, amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve, ha hámozható.
  • Ha valamilyen betegséget észlel hazaérkezés után, mielőbb keressen fel szakorvost!

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: télen+ 6 óra, nyáron + 5 óra, mivel Vietnámban nincs nyári/téli óra átállítás

Utazás hossza: Hanoi-ba: kb. 16 óra + átszállási idő

Pénznem: vietnámi dong (VDN) 1 VDN = 0,014 HUF / 1 USD = 24.240 VDN (2023.11.23). A külföldi fizetőeszközök közül az amerikai dollárt fogadják el legszívesebben. VDN-t visszaváltani konvertibilis valutára szinte kizárólag csak repülőjegy birtokában lehetséges. A bakkártya használat terjed, de Hanoin és CHMC-e kívül csak elvétve találhatók vietnámi dongot kiadó ATM készülékek. Érdemes elegendő készpénzzel útra kelni. Magyarországtól a Western Union nemzetközi pénzküldő szolgáltatásán keresztül lehet készpénz átutalást kezdeményezni.

Fontos, hogy a régi kiadású (2006 előtti) USA dollárokat már mindenhol csak korlátozottan fogadják el. Arra is érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne legyen sérült vagy összefirkált a bankjegy!

Nyelv: hivatalos avietnámi, de egyéb nyelveket is beszélnek, mint pl: kínai, kmer, maláj.  Európai nyelvek közül: angol, francia

Éghajlat: az országon belül az időjárás az év során nagyon eltérő, az északi és a déli országrészeket más-más időjárás és eltérő csapadékmennyisség jellemzi. Az ország területén az egész év folyamán 20 és 35 fok között mozog a hőmérséklet. A páratartalom folyamatosan nagyon magas, néha meghaladhatja a 80%-ot is. A klíma északon szubtrópusi, délen trópusi. Közép-Vietnámban keveredik a két klímaövezet. A hegyekben, például Sa Pa-ban, gyakran egész évben hűvös az idő, néha még fagyok is előfordulhatnak. Az úgynevezett esős évszak március-áprilistól szeptemberig tart. Ebben az időszakban hullik le az évi csapadékmennyiség 80 százaléka, kb. 1500-2000 mm. A nyári hónapokra jellemzőek a tájfunok, amelyek súlyos pusztításokat, áradásokat okoznak, elsősorban az ország középső részén.

Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését:

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával, vagy az országban található valamelyik külképviselettel, és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

Utazásra ajánlott időszak: szeptembertől áprilisig

Utazás, közlekedés, vezetés: JOBBOLDALI! Aközúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. Külföldieknek gyalogosként, illetve járművezetőként tanácsos fokozott figyelemmel közlekedni. A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A bukósisak viselete kötelező, akkor is, ha motoros taxit veszünk igénybe.

A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ideértve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy a forgalomban magyar vezetői engedéllyel nem, csak vietnámi vagy nemzetközi jogosítvánnyal lehet részt venni.

A vasúti közlekedés biztonságos. Hosszabb távú utazás esetén a fekvőhelyeket érdemes előzetesen megvásárolni a korlátozott helyek száma miatt. A távolsági buszok felszereltségéről és műszaki állapotáról érdemes az utazás előtt tájékozódni az üzemeltetőnél.

A vízi közlekedést az utazók jellemzően a Ha Long-öbölben és a Mekong-deltában veszik igénybe. Azonos áron kínált utak között is jelentős eltérések mutatkozhatnak a szolgáltatás színvonalát (utazás hossza, étkezés, szállás) tekintve.

A légi közlekedés jól szervezett és biztonságos. Kilenc nemzetközi repülőtér mellett további 15, helyi járatokat kiszolgáló repülőtér található Vietnámban. Hanoi, Ho Si Minh-város (Saigon) között szinte óránkénti üzemeltet járatokat az állami Vietnam Airlines. Órás késések elsősorban a májustól novemberig tartó tájfun időszakban jellemzők.

Vallási és viselkedési kultúra: a vietnámi vallást történelmileg a kelet-ázsiai vallások, a buddhizmus, a konfucianizmus és a taoizmus keveredése jellemzi, így jött létre a helyi vallás a „Tam Gião”, azaz a „hármas vallás". A „hármas vallás" mellett, a vietnámi életvitelt jelentősen befolyásolta az ősök tisztelete és egyfajta natív animizmus. A legtöbb vietnámi, tekintet nélkül a vallási felekezetre, továbbra is betartja az ősök tiszteletét, a legtöbb házban és irodában megtalálható az ősök emlékére állított oltár, hangsúlyozva a gyermeki kötelesség teljesítésének. Nem illik vietnámi (és általában ázsiai) ember fejét megérinteni, hiszen a fej a spiritualitás megnyilvánulása. Tárgyakat átadni (névjegykártyát, fizetésnél pénzt) a teljes tisztelet jeleként két kézzel illik. Egy ujjal emberre mutatni vagy irányt indikálni illetlenség. Nem illik csípőre tett vagy mellkas előtt keresztbe font karral beszélgetni.

Áram: 220/230 V, 50 Hz. Vietnámban előfordulhat amerikai szabványú konnektor. Aljzat:A, C
Telefonálás, internet: Az előfizetéses mobiltelefonok működnek, a roamingolási tarifákról tájékozódjon a szolgáltatójánál! Wifi általában van a szállodákban, de a használatuk esetenként térítésköteles lehet!

Árak, borravaló: az árak igen kedvezőek, étteremben is 500-700 forintnak megfelelő összegért étkezhetünk. A borravaló a turizmus növekedésével egyre inkább megszokott, étteremben 5 %-ot illik adni, taxinak kerekíteni szokás az összeget.

Gasztronómia: a vietnámi konyha változatos és laktató. Ami leginkább megkülönbözteti a kínaitól az az, hogy nem öntik le szószokkal a fogásokat, hanem, a közös tálból evőpálcikákkal kiemelt falatot magunknak kell belemártani a külön tálkákban kapott öntetekbe. Levessel (pho) kezdődik minden étkezés, amit sertés-, marha-, csirke -és vadhúsból, csigából, halból és tenger gyümölcseiből választott második fogás követ, bőséges zöldségkörettel és rizzsel. Aki szereti a kenyeret, az az egykori francia gyarmatosítóknak köszönhetően friss baquettet kérhet. Befejezésként zöld teát és gyümölcsöket (banán, mandarin, papaya) szolgálnak fel. Természetesen a hagyományos európai ételeket is megtaláljuk az étlapokon.

Biztonság: Vietnám a dél kelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terroristacselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége. A rendőri szervek intenzív közúti jelenléte komoly visszatartó erővel bír, a helyi nézeteltéréseket, lopásokat, közúti baleseteket jellemzően rövid idő alatt, helyszínen döntik el.

Közbiztonság: Vietnámban a közbiztonság összességében jó, Hanoiban és a turisták által kedvelt nagyobb városokban (Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Nha Trang és Huế) azonban gyakrabban fordulnak elő külföldi állampolgárok ellen elkövetett motoros rablások, lopások. Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy útlevelüket, más személyes okmányaikat helyezzék biztonságba a szállodában. Ugyanez vonatkozik a nagyértékű telefonokra és más műszaki eszközökre is.

  • Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító, valamint a vízumot tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.
  • Gyakori a kiemelt turista útvonalakon (Sapa-ba közlekedő éjszakai vonat, a Hanoi és Hue közötti gyorsvonat, Ha Long-öbölbeli, Mekong-deltavidék kirándulóhajóin) a turisták figyelmetlenségének kihasználása, ajánlatos elővigyázatosságot tanúsítani. Nem javasolt este, éjszaka egyedül vagy ismeretlen személyekkel elhagyott környéken sétálni.
  • A taxisofőrök és bérmotorosok (xe om) által történő túlszámlázás elkerülése érdekében utazzanak mérőórával felszerelt, nagy taxivállalathoz tartozó járművel. Vita esetén panasz tehető a taxivállalatnál telefonon.
  • A többi délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, diszkókban, karaoke szórakozóhelyeken előfordulhat jelentős túlszámlázás, ritkábban az italok manipulálása, majd a vendég kifosztása.
  • Célszerű utazási honlapokon tájékozódni a bejáratott, megfelelő színvonalú helyszínekről, vagy előre tisztázni mit tartalmaz és mennyiért a szolgáltatás.
  • Ékszert megbízható helyen, drágakövet megfelelő szakismeret birtokában vásároljanak. A vásárlásokra általánosan igaz, hogy a számlarendszer hiányosságai miatt utólagos reklamáció, panasz – különösen vietnámi nyelvismeret hiányában – nehezen érvényesíthető. A nagyvárosokban terjed a kábítószer-fogyasztás. Vietnám a térségben legszigorúbban bünteti a kábítószer-használatot és birtoklást, mely súlyos szabadságvesztést, esetenként halálbüntetést von maga után.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Vietnámi Szocialista Köztársaság - Konzuli hivatal, Hanoi

Cím: 28 Thanh Niên Tây Hồ Vietnám Lake View épület – Hanoi – Vietnám

E-mail: consulate.hoi@mfa.gov.hu

Telefon: +842437715714

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +84-243-715-0694

Honlap: hanoi.mfa.gov.hu

Facebook: https://facebook.com/HUNEMBHANOI

Vietnámi Szocialista Köztársaság - Főkonzulátus, Ho Si Minh-város

Cím: LIM Tower, 9- 11 Ton Duc Thang Street, Ben Nghe Ward, District 1 - 21st floor - Ho Chi Minh City - Vietnám

E-mail: mission.hcm@mfa.gov.huvagykonzulatus.hcm@mfa.gov.hu

Telefon: +842836221001vagy +842836221004

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +84 28 3827 7995

Honlap: hcmc.mfa.gov.hu

Vietnámi Szocialista Köztársaság - Nagykövetség, Hanoi

Vietnám Budapesti Nagykövetsége:
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 41.

Honlap: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx

Telefon: +36 1 342 5583, +36 1 342 9922, +36 1 343 0963
Fax: 06-1/352-8798
E-mail: vp_budapest@yahoo.comvp-budapest@mofa.gov.vnconsularhu@gmail.com

Vissza a hírekhez