Mauritius Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Ha álomnyaralás, nászút kerül szóba, Mauritius neve bizonnyal az elsők között szerepel csodálatos tájaival, élővilágával, kultúrája sokszínűségével, változatos programjaival és látnivalóival.

Mauritius az Indiai-Óceánban található vulkanikus eredetű sziget, Madagaszkártól keletre, fantasztikus korallzátonyok ölelik körbe. Éghajlatának köszönhetően egész évben alkalmas a látogatásra. Trópusi növényzet, fehér homok, kristálytiszta tenger, kitűnő konyha, barátságos helyiek garantálják a gondtalan kikapcsolódást.

2022. július 1-én a mauritiusi kormány minden koronavírussal kapcsolatos korlátozó intézkedést feloldott.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Útlevél: magánútlevél és Mauritiusra való belépéskor az útlevélnek további hat hónapig kell érvényesnek lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia

Vízum: turista célú beutazás esetén:  nem szükséges (90 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén)

A magyar állampolgárok meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap).

A beutazást megelőzően javasoljuk, hogy minden utazó töltse ki az alábbi linken elérhető formanyomtatványt:

Mauritian Tourism Promotion Agency: https://safemauritius.govmu.org/

Azoknak a külföldieknek, akik ezt nem tették meg előre, a megérkezéskor kell egy másik nyomtatványt kitölteniük.

Vám: információk a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) honlapján találhatók, angol nyelven: 

https://www.iatatravelcentre.com/MU-Mauritius-customs-currency-airport-tax-regulations-summary.htm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

A kábítószer birtoklást akár negyvenöt év börtönnel is büntethetik. A tárgyalásig a kivizsgálási szakasz akár egy évet is igénybe vehet. Illegális a cigarettapapír birtoklása és importálása.

KIUTAZÁSI FELTÉTELEK: A célország rendelkezései határozzák meg, hogy a Mauritiusról elutazóknak szükséges-e negatív PCR tesztet vagy oltási igazolványt bemutatnia az ország elhagyásakor, amennyiben a célországba való belépéshez ezek megléte nincs előírva, akkor nem szükségesek.

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Magyarország állampolgárai karantén- és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Mauritiusra.
https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice
2022. július 1-én a mauritiusi kormány minden koronavírussal kapcsolatos korlátozó intézkedést feloldott.

Helyi járványügyi szabályok:

A mauritiusi Egészségügyi és Jóléti Minisztérium COVID-19 oldala (franciául): http://health.govmu.org 

A mauritiusi kormányzati portál egészségügyi hírei (angolul): https://govmu.org/EN/Pages/ViewAllNews.aspx 

További koronavírussal kapcsolatos korlátozásokra vonatkozó hírek találhatóak a következő link: https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice

 

Oltások:

Betegségek:Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hepatitis A, Hepatitis B, Veszettség, Tífusz

Közegészség, egészségügyi helyzet: Maláriaveszély nincs. A kórházak jó színvonalúak, de drágák, ezért csak biztosítással utazzanak a szigetre.

Egyéb tanácsok: Palackos víz fogyasztása ajánlott!  Fürdésre használható a csapvíz. Védekezzen a szúnyogcsípés ellen! Védekezzen az erős napsütés ellen: napszemüveg, sapka, kalap, naptej! Csak a kijelölt partszakaszokon fürödjön, soha ne fürödjön álló édes vízben! Kerülje a kóbor, valamint vadállatokkal való érintkezést! Ne etesse őket és ne is egyen a közelükben! A makákókat ne fotózza hosszasan és ne is nézzen a szemükbe!

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Mauritius két nagyobb és több kisebb szigetből áll. Függetlenségét 1968-ban nyerte el az Egyesült Királyságtól, 1992 óta az államforma köztársaság. A lakosság 68%-a indiai, 27%-a kreol, 3%-a kínai és 2%-a francia. A lakosság összetételéből adódóan a miniszterelnök mindig indiai. Az ország fővárosa, Port Louis.

Időeltolódás: +2 óra nyáron és +3 óra télen. Ennek köszönhetően sem az oda, sem a vissza utazás során nem tapasztalható „jetlag”.

Utazás hossza: Mauritius kb. 8500 km-re található hazánktól. Magyarországról nincsenek közvetlen járatok, de egy átszállással (Dubai, Isztambul) megoldható az utazás. Bécsből van közvetlen repülőjárat. Közvetlen járattal 10-11 óra, átszállással kb. 15 óra az utazás.

Pénznem: Mauritiusi rúpia (MUR). 1 MUR = kb. 8 HUF. A nemzetközi hitelkártyákat és utazási csekkeket általában szállodákban és üzletekben elfogadják. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. Elsősorban dollár kivitele ajánlott, azt váltják legjobban a szigeten, de eurót is vihetünk. Kártyával a helyi ATM-ből is válthatunk rúpiát. Készpénzzel csak rúpiában fizethetünk.

Nyelv: nincs hivatalos nyelv. Beszélt nyelvek: angol, francia, kreol, hindi

Éghajlat: szubtrópusi. Mauritiuson két évszak van, a párás meleg nyár és a száraz, kevésbé meleg tél. A nyár novembertől áprilisig tart, a tél áprilistól októberig. A keleti partvidék időjárása nagyban eltér a nyugati területekétől. Az ország keleti része januárban és februárban sokkal szárazabb, a csapadék nagy része a hegyekben, a középső és a nyugati tájakon hullik. A legmagasabb hőmérséklet január és április között mérhető. Az év első három hónapjában előfordulnak erős ciklonok. A legpárásabb az októbertől júniusig terjedő időszak. Télen érdemesebb a nyugati partot választani, ott kb. 5 fokkal melegebb van

Közlekedés: A buszközlekedés színvonala megfelelő, legnagyobb hibája a viszonylagos lassúság. A buszt a megállóban le kell inteni, és meg kell mondani előre, hogy meddig kívánunk utazni. A legtöbb városban bérelhetünk autót és motorbiciklit. A helyi közlekedés baloldali. A legtöbb turistaközpontban van kerékpár- és hajóbérlési lehetőség. Nagyon sok taxi is rendelkezésre áll, de előre meg kell állapodni a viteldíjban. Számítsanak rá, hogy a sofőrök eléggé rámenősek és az egész napos programba biztos belecsempészik egy-két ismerősük, barátjuk boltját is, és vásárlásra ösztönöznek minket.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Nemzetközi Repülőtér (+230 603 8000)

Öltözködés: természetes anyagú (pamut, lenvászon) könnyű nyári ruházat. A korallok miatt strandcipő ajánlott. Kirándulásokhoz strapabíró, zárt cipő szükséges. Kalap, sapka, napszemüveg, naptej ajánlott.

Áram: 220 V, azonban mind az európai, mind pedig az angol dugaljak használatosak, így érdemes átalakítót és elosztót vinni, de a helyszínen is lehet vásárolni.

Telefon / Internet: a szállodák többségében van internet hozzáférés. Jó a mobilhálózat lefedettsége is.

Árak, vásárlás: az árak általában magasabbak a hazai áraknál, tekintve, hogy mindent légi vagy vízi úton kell ideszállítani. A kisebb üzletekben meg lehet próbálni alkudni, de a szupermarketekben fix árak vannak. Sokféle szuvenírt lehet vásárolni: fűszereket, ékszereket, természetes olajokat, stb.

Gasztronómia: az indiai, kínai, francia és kreol konyha keveredése jellemző. A kínálatban sokszor szerepel a hal és a csirke, azonban disznó- és marhahússal ritkán találkozni. Jellemző a bagett és a fehérkenyér, valamint számtalan zöldség található a választékban.

Amit érdemes kipróbálni:

Rougaille – paradicsomos szósz sokféle fűszerrel ízesítve, hallal, csirkével vagy tenger gyümölcsivel gazdagítva, hozzá rizs és friss saláta jár

Daube de poulet – a helyi sültcsirke

Farata – indiai étel, a paratha mauritiusi változata. Összetevők: liszt, víz és olaj, serpenyőben sütve, curryvel vagy chutneyval tálalva

Hakkien – a kínai tavaszi tekercshez hasonló

Chatini, vagy más néven Chutney – édes-pikáns zöldségből vagy gyümöpcsből készül

Használt fűszerek: chili (vadon terem), gyömbér, kurkuma
A sör és a rum nagyon olcsó és finom, a bor importból származik ezért drága.

LÁTNIVALÓK

Port-Louis: a szigetfővárosa, az északnyugati parton fekszik. Életteli város mind nappal, mind éjjel. Napközben érdemes a helyi piacot felkeresni, ahol számtalan egzotikus gyümölcsöt, fűszereket, halat, ajándéktárgyakat lehet kapni. Ha múzeumba szeretnének menni, akkor feltétlenül a Természettörténeti Múzeumot válasszák, ahol megtekinthetik többek között milyen volt a rég kihalt dodó. A városban sétálva minden vallási kultúra képviselteti magát építészetileg. Éjszaka pedig kaszinó, éttermek, bárok, diszkók szórakoztatják a vendégeket.
Botanikus kert: a Seewoosagur Ramgoolam botanikus kert Pamplemousses falu mellett található számtalan különleges növénnyel

Curepipe környéke: Trou aux Cerfs vulkán, valamint a Tamarind vízesés, ahol 7 szinten zubog le a víz
Pointe aux Piments: csodálatos a víz alatti élővilág
Flic en Flac a legszebb naplementékben itt lehet gyönyörködni
Grand Baie: a leghíresebb és leggazdagabb partszakasz, szép szállodákkal, üzletekkel, éttermekkel. Zajlik az éjszakai élet is.

Víz alatti vízesés: Le Morne-félsziget délnyugati partján található ez a különleges víz alatti jelenség a türkizkék lagúnában, mely valójában egy optikai illúzió, mert nem a víz maga alkotja a vízesést, hanem a homok csúszik a mélybe

Blue Bay (Kék-öböl) Tengeri Park: a sziget dél-keleti részén fekvő részt először nemzeti parkká, majd később tengeri parkká, azaz nemzetközileg védett területté nyilvánították a gazdag korallvilágának  köszönhetően. Itt látható egy nagyon különleges korall, mely 5 méter széles és az emberi agy tekervényeire hasonlít a mintázata. Ideális hely a búvárkodásra

Black River Gorges Nemzeti Park: a sziget északnyugati részén található, gazdag növény- és állatvilága van, több faj csak itt látható a világon

La Vanille Reserve: krokodil és óriás teknős park, több ezer állat él a trópusi fák alatt. A sziget déli részén található.

Lake Grand Bassin: a szigeten élő hinduk szent helye a hegyekben, Shiva templomával.

Splash N Fun Leisure Park (Szórakoztató és Vízi park): számtalan csúszdával várja a látogatókat, kellemes időtöltés kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A sziget keleti oldalán fekszik.

Chamarel vízesés: a sziget dél-nyugati szegletében található az erdő mélyen és több, mint 100 méter magasról zuhog a víz

Hétszínű Föld Geopark: nem messze a Chamarel vízeséstől megnézhetünk egy másik különleges geológiai képződményt, mely mint neve is mutatja, hét különböző színben pompázik itt a Föld: piros, barna, lila, zöld, kék, bordó és sárga

Rhumerie de Chamarel lepárló üzem: a hegyekben, a cukornád ültetvények közepén található a lepárló üzem, annak érdekében, hogy a learatott cukornádat minél gyorsabban fel tudják dolgozni. Az üzemben vezetett túra során ismerkedhetnek meg a rum készítés különböző fázisaival. Természetesen a túra végén nem maradhat el a kóstoló sem. A szigeten egyébként több fajta cukornádat is terem, de csak 2 fajta felel meg az itt készített rum alapanyagának. Az alap rumot különböző fűszerekkel bolondítják meg, mint pl. fahéj, vanília, kókusz, kávé.

Biztonság: Mauritius biztonsági besorolása a IV-es biztonsági kategória, azaz a legenyhébb biztonsági besorolású országok és térségek kategóriájába tartozik.

A szokásos biztonsági tanácsok betartása ajánlott Mauritiuson: az értékeinkre, táskánkra figyeljünk, különösen a forgalmasabb turista helyeken, mint Port Louis, Grand Baie vagy Flic en Flac. Az értékeket érdemes széfben tárolni. Az útlevélnek csak a másolatát tartsák maguknál. Sötétedés után lehetőleg ne sétáljanak egyedül, ilyenkor már ne váltson pénzt, illetve ne használja a bankautomatákat.

Az utóbbi időben több betöréses rablásról adtak hírt a szigetről, ezek a turista negyedek apartmanjait és tengerparti villáit érintették.

A szigeten magyar tiszteletbeli konzuli hivatal működik. Ugyanakkor bajba jutott magyar állampolgár ügyének a rendezésében szükség lehet az Európai Unió valamely tagállamának a képviseletére.

A kábítószer birtoklást akár negyvenöt év börtönnel is büntethetik. A tárgyalásig a kivizsgálási szakasz akár egy évet is igénybe vehet. Illegális a cigarettapapír birtoklása és importálása.

A hatóságok nem tolerálják a homoszexszualitást.

Turista Rendőrség: 210 3894, 213 7878 | bdtourisme.mpf@govmu.org

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Mauritius - Tiszteletbeli konzul, Quatres Bornes

Tiszteletbeli konzul: Tiborcz László

Cím: Mascareignes Buidling, 4. emelet – Quatres Bornes – Mauritius

E-mail: laszlo.tiborcz@hc-hungary.muvagylaszlo.tiborcz@transway.mu

Telefon: +2304630708

Mobl: +230 5250 8013

Fax: +230-463 0561

 

Dél-afrikai Köztársaság - Konzuli Hivatal, Pretoria

Vissza a hírekhez