Málta Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Tenger, napfény, évezredes történelem, kultúra - mindez koncentráltan és csak egy „ugrásra”?! Igen, ez Málta! A 3 ismert szigetből (Málta, Gozo, Comino) álló ország a Földközi-tenger közepén található Európa és Afrika között. Ha érezni szeretné a máltai lovagok korszakának hangulatát, építészetét, vagy megmártózna a kristálytiszta tengerben, mely a búvárok egyik kedvence, vagy élvezni szeretné ezt a páratlan egyveleget, melyet a bizánci, arab, szicíliai és angol kultúrák keveredése nyújt, akkor látogasson el 

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

  • Személyi igazolvány: három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie
  • Magánútlevél: a három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. 90 napnál hosszabb tartózkodás - munkavállalás, tanulás - esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérni (a kérelmet a munkáltatónak kell benyújtania az illetékes hatósághoz), amit a hatóságok automatikusan megadnak az uniós állampolgároknak. Az illegális munkavállalást Máltán szigorúan büntetik.

Vízum: beszerzése nem szükséges az országban történő 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál.

Kiskorúak beutazása: Kérjük tájékozódjon!

Vám: az EU szabályozása érvényes. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Málta visszavonta a COVID következtében bevezetett utazási szigorításokat, a beutazás korlátozásmentes. Kórházak,  orvosi rendelők, idősotthonok és gyógyszertárak azonban elrendelhetik az odalátogatók maszkviselését, így javasoljuk annak úti csomagba készítését.

Máltán a koronavírussal kapcsolatban a 111-es telefonszámon lehet tájékozódni, illetve bejelentést tenni.

Oltások

  • kötelező: nincs
  • javasolt oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Kullancs-encephalitis 

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Hepatitisz B, Diftéria-tetanusz

Közegészség, egészségügyi helyzet: a közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott, de csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése is.

Egyéb tanácsok: csapvíz fogyasztása nem ajánlott!

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: megegyezik a magyarországi idővel mind nyáron, mind pedig télen

Utazás hossza: kb. 2 óra közvetlen járattal

Pénznem: euro. 1 EUR = kb. 380 HUF (2023.11.07.) A nemzetközileg elismert bankkártyákat mindenhol elfogadják, ATM-k is rendelkezésre állnak. 

Nyelv: máltai, angol, olasz

Éghajlat: mediterrán, sok napsütéssel. A nyár forró és száraz, a tél enyhe és esős.Nyáron a tenger felől érkező szellők hűsítik kicsit a levegőt, viszont néha az Afrikából érkező forró szél – az évszakra nem jellemző – szélsőséges hőmérsékletet és páradús levegőt eredményezhet. Ez a sirokkó vagy máltai nyelven Xlokk.

Utazás, közlekedés, vezetés: a máltai közlekedésben a kötelező haladási irány baloldali, ezért csak azoknak ajánlatos autót, motort, vagy elektromos rollert vezetni, akik ismerik e közlekedési normát. A helyenként szűk és kanyargós, olykor kátyús utak ugyancsak veszélyeket rejtenek a gyakorlatlan autósok és motorosok számára. A vezetéshez a magyar jogosítványt elfogadják. Autóbérlés 25 éves kor alatt nem, vagy csak felárral lehetséges. Előfordulnak itt is autófeltörések, ezért az értéket és poggyászokat soha ne hagyjuk látható helyen az autóban! Utcai parkolás a fehér felfestésen engedélyezett és ingyenes. A magyar mozgássérült parkolói kártya kizárólag a külön számozással nem jelölt világoskék felfestésű helyeken való megállásra használható, azon látszódnia kell az érvényességi időnek. Máltán és Gozón a tömegközlekedést buszokkal oldják meg, melyek a sziget minden pontjára eljuttatják az utazókat. A kis távolságok miatt nincsenek autópályák és a vasútvonalat sem építették ki. A szigeteket rendszeres kompjáratok kötik össze, illetve vízitaxi is bérelhető.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: a helyiek katolikus vallásúak, így a templomok látogatásánál megfelelő öltözet szükséges, kerüljék a rövidnadrágot és a fedetlen vállakat. A szállodák többségében vacsoránál férfiak számára is hosszú nadrág viselete az előírás. A monokini mindenhol tilos a szigeteken!

Áram: 230 V, G-típusú csatlakozó – átalakító szükséges

Telefon, internet: a magyar telefon készülékek használhatók a szigeteken. A rooming részleteiről érdeklődjön mobilszolgáltatójánál! A szigeten számos internet kávézó található, illetve a szállodákban is van wi-fi, általában térítés ellenében.

Dohányzás: publikus helyeken (éttermekben, bárokban, szállodák halljában) tilos a dohányzás!
Árak, borravaló: tipikus máltai ajándék a fújt üveg tárgyak, az ezüstből vagy aranyból készült filigrán ékszerek, a csipke, melynek hagyományát újraélesztették, ajtókopogtatók, kaktusz likőr. Az üzletek reggel 9 órától általában este 8-ig vannak nyitva, a mediterrán országokra jellemzően a déli időszakban viszont zárva tartanak. Borravaló mértéke 5-15 %.

Gasztronómia: a hagyományos máltai ételek rusztikusak és az évszakokon alapulnak. A máltai konyha, ugyanúgy, mint a történelme, a különböző népek ízvilágának keveréke. Az alap az olasz, azon belül is a szicíliai konyha, melyre hatással volt az arab és az angol konyhaművészet is. Nagyon sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, valamint bárányból vagy nyúlhúsból készített ételt. A specialitások közé tartozik: Pastizzi (ricottával, olasz túróval töltött tészta, de van csirkehúsos változata is), Fenek (nyúlpörkölt), Kapunata (a helyi lecsó), Lampuki Pie (halpite), Bragioli (marhahús olívabogyóval), özvegyleves, (amely egy kis Gbejniet-t, azaz birka- vagy kecskesajtot tartalmaz). A máltai desszertek gyakran fűszeresek, datolyával és szárított gyümölcsökkel (mandulával) készülnek, néha szegfűszeggel! Általában egy gombóc fagylalttal és kávéval tálalják.

Biztonság: a biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz. Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt kaphat, ehhez először vetessen fel jegyzőkönyvet egy máltai rendőrségi irodán, majd keresse fel Magyarország római nagykövetségének vallettai irodáját (Europa Centre Level 3, 18A, Triq Sant’ Anna 58, Floriana FRN9011, bejárat a John Lopez utca felől, telefon: +35621244310).

Természeti katasztrófa esetén: Málta partvidéke tengeri szökőár, úgynevezett cunami által veszélyeztetett térség. Amennyiben meghallja a cunami-szirénát, vagy a tenger abnormális visszahúzódására lesz figyelmes, azonnal távolodjon el a parttól, és figyelmeztesse a veszélyre a környezetében lévőket is.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Málta - Magyarország Római Nagykövetségének Irodája, Valletta

Felügyelő külképviselet: Olaszország - Nagykövetség, Róma

Cím: Europa Centre Level 3 Office 18A Triq Sant’ Anna 58 – Floriana FRN1400 – Málta

E-mail: mission.val@mfa.gov.hu

Telefon: +35621244310

Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36

Vissza a hírekhez