Kína Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-06 | Beutazási feltételek - Ország információk

Frissítés: 2024. 03. 08.
A kínai Külügyminisztérium 2024. március 07. napján tartott sajtótájékoztatója szerint 2024. március 14. 00:00 órától 2024. november 30. 24:00 óráig (UTC+8, pekingi idő szerint) a magyar hatóságok által kibocsájtott érvényes magánútlevéllel rendelkező utasok, akik üzleti, turisztikai, családi látogatás vagy tranzit céljából utaznának be a szárazföldi Kína területére, a belépéstől számítva 15 napig kínai vízum igénylése nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak az országban.  

Figyelem! A határellenőrzés során a kínai hatóságok továbbra is kérhetik a belépés célját és időtartamát igazoló támogató dokumentumok bemutatását, így például szállásfoglalás-igazolást, repülőjegyet (visszaútra vagy tovább utazáshoz), meghívó levelet és további kapcsolódó iratokat. A 15 napot meghaladó vagy egyéb célú tartózkodás esetén a beutazáshoz továbbra is szükséges vízumot igényelni!

Március 14-től lép hatálybaaz új szabályozás, addig is a korábbi feltételek szerint lehet vízummentesen tranzitálni Kínában.  

Készült: 2023-11-17
A kínai Vámügyi Főigazgatóság 2023. november 1-jétől eltörli a Kínai Népköztársaság területére vonatkozó ki- és belépési egészségügyi nyilatkozattételi kötelezettséget. Ezentúl a Kínai Népköztársaság nem követeli meg a 2020 január óta érvényben lévő határátlépéshez kapcsolódó egészségügyi nyilatkozattételt: a határátlépéshez külön QR-kód generálása 2023. november 1-től már nem szükséges!

Kína a világ egyik legnagyobb országa, hatalmas területtel és több, mint egy milliárd lakossal. Egy ország, ahol az ősi civilizáció keveredik a rohamosan fejlődő jelennel. Itt egyaránt megtaláljuk a régmúlt idők építészeti és kulturális emlékeit, a lenyűgöző természeti szépségeket, valamint a modern kor fejlesztéseit. Aki ebbe az országba látogat el, az több ezer évet áthidaló utazást tehet, a császárok korától Sanghaj vagy Hong Kong felhőkarcolókkal teli metropoliszáig.

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: magánútlevél, melynek érvényessége:

  • Kína szárazföldi területeire utazóknak: a vízumigénylés időpontjában még legalább 6 hónapig legyen érvényes
  • Hongkong, Makaó területeire utazóknak: a tervezett tartózkodás időtartamát legalább 1 hónappal haladja meg

Magánútlevél elvesztése a Kínai Népköztársaság területén: Amennyiben magyar állampolgár magánútlevelét elveszíti a Kínai Népköztársaság területén, úgy az új ideiglenes vagy magánútlevél kiállítását követően a kínai bevándorlási hivatalhoz kell fordulni ún. kiléptető bélyegző igénylése céljából illetve a korábbi kínai vízumok pótlása érdekében.

Tranzitálási szabályok: Alapvető szabály, hogy a külföldi állampolgárok nem hagyhatják el az engedélyezett tartózkodási területet a tranzitálás időtartama alatt! (Tehát az engedélyezett tartózkodási területen kívül más város/tartomány meglátogatása nem lehetséges a vízummentes tranzitálás alatt!)

24 órás vízummentes tranzitálás: A nemzetközi légi járatokra, hajókra vagy vonatokra menetjeggyel rendelkező, Kínán keresztül egy harmadik országba 24 órán belül tranzitáló külföldiek mentesülnek a vízumkötelezettség alól, feltéve, hogy nem hagyják el a repülőtér, hajóállomás vagy vasútállomás nemzetközi terminálját. Amennyiben azok területét el kívánják hagyni, ideiglenes belépési engedélyt kell kérniük a határátkelőhelyen.

További információ: https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c59009/content.html

72 órás és 144 órás vízummentes tranzitálás részletes információ:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kina

További információk: 

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58934/content.html vagy https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58840/content.html

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58964/content.html vagy

https://en.nia.gov.cn/n162/n227/c58840/content.html

A 72 vagy 144 órás vízummentes tranzitálás során a külföldi állampolgároknak be kell tartaniuk a kínai törvényeket és a vonatkozó rendeleteket, nem hagyhatják el az engedélyezett tartózkodási területet és tranzitálási időtartamuk nem haladhatja meg a 72 vagy 144 órás időtartamot.

Vízum

  • Vízum turista, látogatás, üzleti célú beutazás vagy konferencián történő részvétel esetén (KNK szárazföldi területe): vízum beszerzése szükséges! A határon főszabályként nem lehet érkezéskor vízumot igényelni. Egyéb célú beutazás esetén: kérjük, hogy vízumkérelemmel és kapcsolatos tájékoztatásért a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén tájékozódjon (www.chinaembassy.hu/hu/lsyw)
  • Vízum turista, látogatás, üzleti vagy konferencián történő részvétel céljából történő beutazás esetén (Hongkong, Makaó): max. 90 napostartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. Akik kínai tartózkodásuk idején Hongkongba vagy Makaóra látogatnak, csak kétszeri (vagy többszöri) beutazásra jogosító vízummal térhetnek vissza Kína szárazföldi területére.
  • Kínai vízum igénylése Hongkongban - részletes információ: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kina

Utazási tervek, melyekhez engedély kell: a turizmus, üzleti, családlátogatási célú tartózkodáson túlmenő utazási tervek (pl. hegymászás, régészet, filmkészítés, vallási közösségekhez történő csatlakozás) megvalósítása engedélyezést, bejelentést igényel. Ezekről célszerű előzetesen tájékozódni a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén.

Tibeti Autonóm Területre történő látogatási szándék esetén, a diplomata és szolgálati útlevéllel utazók, illetve, újságírók esetében a belépési engedélyt kizárólag előzetesen, hivatalos úton lehet igényelni a budapesti kínai nagykövetségtől.

Kiskorúak beutazása: ha kiskorú személy az egyik szülővel, vagy szülők nélkül utazik Kínába, kínai részről az utazáshoz nem követelnek meg szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Ennek ellenére, a külföldi hivatalos szervek részéről a kiskorúval kapcsolatban esetlegesen fellépő félreértések hiteles tisztázásához szülői hozzájáruló nyilatkozatot javaslunk elkészíteni. Ez, a személyes adatok és dátumok rögzítésével tartalmazza a szülők hozzájárulását, és a kiskorú felügyeletével megbízott személy adatait. A dokumentumot a (tranzit és) célország nyelvére vagy angolra történő hiteles fordítással javasoljuk ellátni, vagy eleve ilyen nyelve(ke)n elkészíteni, és célszerű azt a budapesti kínai nagykövetség által felülhitelesíttetni.

Vám (KNK szárazföldi területe): általános váminformáció angol nyelven: http://english.customs.gov.cn/. A pekingi nemzetközi repülőtér váminformációs telefonszámai: +86-10-12360 (24 órás, csak kínai nyelvű) vagy +86-10-8573-4500 (angol nyelven is).

FONTOS! Repülőgéppel Kínába/-ból történő utazás esetén, a feladott poggyászban nem szabad lítiumos elemet elhelyezni. A kézipoggyászban legfeljebb 2 darab, egyenként 100Wh kapacitású lítiumos elem (pl. akkumulátoros mobiltöltő) szállítható. A szabályok ellenére bőröndben szállított elemeket a biztonsági szolgálat eltávolíthatja a feladott poggyászból, és nem szolgáltatja azokat vissza. Részletes tájékoztatás: 

http://www.caac.gov.cn/en/XWZX/202002/t20200226_201137.html.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

 

EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK

Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!

Covid

Kína szárazföldi területei: a kínai Vámügyi Főigazgatóság 2023. november 1-jétől eltörli a Kínai Népköztársaság területére vonatkozó ki- és belépési egészségügyi nyilatkozattételi kötelezettséget. Ezentúl nem követeli meg a 2020 január óta érvényben lévő határátlépéshez kapcsolódó egészségügyi nyilatkozattételt: a határátlépéshez külön QR-kód generálása 2023. november 1-től már nem szükséges! A Kínai Népköztársaság vonatkozásában 2023. augusztus 30. napjától a kínai hatóságok eltörölték az országba történő utazást megelőző tesztelési kötelezettséget.

Hong Kongba való beutazáshoz már nem szükséges az oltottság igazolása. A hongkongi kormány 2023. április 1- i hatállyal minden beutazási korlátozást és speciális követelményt a belépéshez a Covid-19 járványhoz kapcsolódóan megszüntetett. A továbbiakban semmilyen előzetes tesztelésre nincs szükség. A belépéshez az utazást megelőzően nem szükséges regisztrálni, az online egészségügyi nyilatkozat kitöltése önkéntes: https://www.chp.gov.hk/hdf

Makaóra szeptember 1- től 41 ország állampolgárai, köztük a magyar útlevéllel rendelkezők is, újra beutazhatnak Kínán kívüli területről. A makaói kormány 2023. április 1- jei hatállyal minden beutazási korlátozást és speciális követelményt a belépéshez a Covid-19 járványhoz kapcsolódóan megszüntetett. A továbbiakban semmilyen előzetes tesztelésre nincs szükség. Makaón a helyi egészségügyi applikáció használat kötelező: https://eservice.ssm.gov.mo/covidapps

Az aktuális járványügyi helyzetről a következő linken tájékozódhatnak:

Oltások:

  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, hafertőzött országból érkezik/országon át utazik: sárgaláz
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, területtől függően: kolera , ill. malária gyógyszer

Betegségek: a térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis A, Meningitis, Tífusz, Veszettség, Malária, Hepatitis B, Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás

Egyéb tanácsok: Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel jár! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: nyáron +6 óra, télen +7 óra. Kína területe több időzónához tartozik, ennek ellenére egységes az időszámítás az országban.

Utazás hossza: jelenleg Sanghajba van direkt repülőjárat, arepülési idő valamivel több, mint 10 óra. Pekingbe és a többi városba csak átszállással lehet eljutni. Tényleges utazás hossza ez esetben az átszállástól függ.

Pénznem: kínai yüan (CNY). 1 CNY = 48,35 HUF (2023.11.20.). Ajánlott dollárt (2000 után kibocsátott bankjegyek!) vagy eurót vinni és a reptéren, bankban, szállodában vagy bevásárlóközpontokban yüanra váltani. Az árfolyam egységes, javasolt kisebb címleteket vinni és többször váltani. A bankjegyek nem lehetnek sérültek, gyűröttek. Bankkártyák elfogadása, ATM-ből történő készpénzfelvétel sok esetben a technikai akadályok miatt megbízhatatlan, ezért inkább a készpénz javasolt.

Nyelv: mandarin, de ezen kívül közel 300 egyéb nyelvet használnak. A legelterjedtebb a kantoni.  

Éghajlat: tekintettel arra, hogy Kína hatalmas területen fekszik, minden éghajlati öv megtalálható. Az utazás tervezésekor érdemes az adott terület időjárásáról bővebb információkat beszerezni. De általánosságban elmondható, hogy az utazásra ajánlott időszak a tavaszi (március-május) vagy az őszi hónapok (szeptember-november), mivel nyáron magas hőmérsékletre és páratartalomra kell készülni.

Vezetés: nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet Kínában vezetni, mert az ország nem tagja ilyen dokumentumok elismerését szabályozó nemzetközi egyezménynek. A magyar jogosítványt, erről szóló kétoldalú megállapodás hiányában, nem ismerik el a kínai hatóságok. A Kínában történő gépjárművezetéshez kínai jogosítványt kell szerezni, illetve, gépkocsi bérlése esetén sofőrt is igénybe kell venni. Hongkongban és Makaón – 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén – lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni.

Utazás, közlekedés: Kínában jelentős a belföldi repülőgép forgalom, számtalan légitársaság szolgálja ki az utazókat. Azonban a nyári hónapokban gyakori viharok, illetve tájfunriadók miatt a repülőtereken gyakori lehet a több órás járatkésés, illetve a repülőterek időszakos leállása. A vonathálózat kiterjedt, és őrült ütemben fejlődik, nagyon kedvelt utazási mód országon belül, így nem egyszerű jegyet váltani. Ha tehetik, próbálják ki a 300 km/h sebességgel hangtalanul suhanó valóban expressz vonatot.

Ünnepnapok: nagyon kevés munkaszüneti nap van. A hiányt a többnapos ünnepek pótolják, mint pl. a kínai újév, mely „mozgó ünnep”. Ajánlatos elkerülni az ünnepeket, mert ilyenkor az árak jóval magasabbak és hatalmas a tömeg és zsúfoltság van mindenhol.

Vallás, viselkedési kultúra, öltözködés: kényelmes ruházat és cipő, sapka/kalap, napszemüveg, esernyő (csak bőröndben adható fel!), vagy esőkabát legyen a csomagban. Aki érzékeny a légkondicionálásra, annál legyen kendő vagy kardigán. Templomok látogatása csak megfelelő öltözetben lehetséges: a vállat és a térdeket takarnia kell a ruházatnak! Ne lepődjenek meg, de a kínaiak körében teljesen mindennapi és elfogadott a csámcsogás, a böfögés, a hangos ásítás vagy a köpködés.

Áram: 220 V, A és I típusú csatlakozók, átalakító szükséges. Gyakori probléma az áramkimaradás vagy ingadozás.

Árak, borravaló: a nagyvárosokban az árak magasabbak az itthon megszokottaknál, viszont az ország többi részében kimondottan kedvező az árszínvonal mind az étkezés, mind pedig a közlekedés tekintetében.

Nagyobb üzletekben fix árak vannak, azonban a piacon megszokott az alkudozás. Nem szokás borravalót adni az éttermekben és a taxinak.

Gasztronómia: a kínai konyha méltán világhírű, a legízletesebb specialitások azonban kizárólag éttermekben és szállodákban kaphatók, a hétköznapi étkezésben a híres kínai ételek nem szerepelnek. Négy különböző tájjellegű ételkészítési mód figyelhető meg az országban. A Mandarin és a Shandong Peking környékén hódít, és jellegzetessége, hogy köretként tésztát, illetve gőzölt kenyeret fogyasztanak. A kantoni és Chaozhou ételek félig főtt húsokból és zöldségekből állnak. A shanghai-i konyha a vörösre főtt ételekről, a szecsuáni pedig az erős fűszerekről híres. A tea a legkedveltebb alkoholmentes, a sör pedig a legkedveltebb alkoholtartalmú ital. A borokat csak az erős gyomrúaknak ajánljuk. Az égetett szeszek közül a legnépszerűbb a maotai, amely annyira erős, hogy üzemanyag helyett is használható. A kínaiak azt tartják magukról, hogy mindent megesznek, aminek négy lába van, az asztalt kivéve. Konyhaművészetük alapelve, hogy viszonylag kisszámú hozzávalók segítségével minél ötletesebb fogásokat állítsanak elő. Viszont nem használnak sót, helyette szójaszósszal ízesítik az ételeket.

Biztonság: szárazföldi Kína, Hongkong és Makaó is a biztonságos kategóriába tartoznak.

Kína Xinjiang tartományában, közismertebb nevén az Ujgur Autonóm Területen a helyi rendvédelmi szervek korlátozhatják az ide látogató külföldiek mozgását, illetve előfordulhat, hogy közbiztonsági okok miatt az egész területet lezárják. Más tartományok, illetve járások látogathatóságának kérdésében (pl. Tibet) kérjük, hogy az utazásuk megkezdése előtt a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségén érdeklődjenek.

A kínai hagyományok szerinti Holdújév, valamint az Őszközép ünnepe egy-egy hetes időtartama alatt kiemelten sok közlekedési nehézség, nagy embertömeg, valamint nagyvárosokon belüli területi korlátozás várja a látogatókat.

Az országban előfordulhatnak természeti katasztrófák (földrengés, tájfun, árvíz), melyek általában a déli-délkeleti tartományokra jellemzőek.

Kínában általánosságban jó a közbiztonság helyzete, a rendőri jelenlét mindenhol biztosított. A külföldiek sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény ritka. A turisták által gyakran látogatott nevezetes helyszíneken, vendéglátó egységekben, közlekedési eszközökön a vagyontárgyak fokozott felügyelete ajánlott, továbbá előforduló jelenség a trükkös lopások, ügyeskedések és túlszámlázások. A rendőrséggel való kommunikáció nehézkes, kevesen beszélnek idegen nyelveket a kínain kívül. 

A szigorú törvények és még szigorúbb betartatása miatt érdemes elkerülni a közrend, a közerkölcs és közbiztonság megzavarására alkalmas magatartást. A kábítószerrel való érintkezés bármilyen formájával szemben a kínai hatóságok jóval erőteljesebben lépnek fel, mint Európában.

A jelentős távolságok és fejlettségi különbségek miatt az ország egyes területein nehézséget jelenthet Magyarországgal és a magyar külképviseletekkel való kapcsolattartás, a személyes konzuli segítségnyújtás. Ennek függvényében az utazás megkezdése előtt mindenképp érdemes felkészülni a vészhelyzetekre, az elérhetőség és kapcsolattartás biztosítására.

 

KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK

Kínai Népköztársaság - Konzuli hivatal, Peking

Cím: No.10 Dong Zhi Men Wai Street San Li Tun - Dongcheng Qu - Beijing Shi, 100600 – Kína

E-mail: consular.pek@mfa.gov.hu

Telefonszám: +861065320665

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36

Fax: +86-10-6532-2719

Honlap: peking.mfa.gov.hu

 

Kínai Népköztársaság - Főkonzulátus, Sanghaj

Kínai Népköztársaság - Főkonzulátus, Csungking

Kínai Népköztársaság - Főkonzulátus, Kuangcsou

Kínai Népköztársaság - Főkonzulátus, Hongkong

Kínai Népköztársaság - Nagykövetség, Peking

 

A Kínai Népköztársaság budapesti követsége:

http://hu.china-embassy.gov.cn/hu/lsyw/

Taiwan: https://www.roc-taiwan.org/hu_hu/post/112.html

 

 

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre és töltse le Konzinfo Utazom mobil alkalmazást!

Vissza a hírekhez