Bahama-szigetek Beutazási feltételek és információk

Schuster Travel | 2024-01-04 | Beutazási feltételek - Ország információk

A Bahama-szigetek vagy hivatalos nevén a Bahamai Közösség Magyarországnál hétszer kisebb területű ország. A szigetcsoport 690 szigete és több mint 2000 korallszirtje Floridától kb. 80 km-re délkeletre helyezkedik el az Atlanti-óceánban. A szigetek közül csak 29 lakott. Az ország nevét a "banántalan sziget" indián kifejezésből eredeztetik. Kolumbusz a szigetcsoport egyik szigetén, San Salvadoron lépett először Amerika földjére, 1492-ben. Főszigete New Providence, itt található fővárosa, Nassau, mely mára nyüzsgő nagyvárossá, igazi turista paradicsommá nőtte ki magát.

Az országban 2022. szeptember 20- tól nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.
 
 
BEUTAZÁSI FELTÉTELEK
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:
magánútlevél: az ország tervezett elhagyásától számított, további 6 hónapig kell érvényesnek lennie
 
Vízum: Magyar állampolgárok turizmus céljával 90 nap időtartamra vízum kiváltása nélkül utazhatnak be a Bahamákra.
Megjegyzés: A belépésnél feltétel a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a tartózkodás anyagi fedezetének igazolása, visszafelé/továbbutazásra szóló repülőjegy és a szállás igazolása.
 
Kiskorúak beutaztatása: Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, angol nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.
 
Vám: nem ismertek a korlátozások. A Bahamai Közösségre az általános beviteli szabályok vonatkoznak.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója
 
EGÉSZSÉGÜGYI TUDNIVALÓK
Fontos! MINDIG kössön Baleset- betegség- poggyász biztosítást utazás előtt!
Covid
Az országban 2022. szeptember 20- tól nincsenek hatályban a járvánnyal összefüggő utazási korlátozások, az általános idegenrendészeti beutazási feltételek teljesítése esetén szabadon be lehet utazni, a belépésnek nem feltétele negatív teszt, oltási igazolvány vagy egyéb a Covid-19 járvánnyal összefüggő orvosi vagy egyéb hatósági igazolás.
A beutazás aktualizált feltételeiről az alábbi oldalon található további információ: 
https://www.bahamas.com/
 
Oltások:
  • kötelező: nincs
  • kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik: Sárgaláz ellen
  • javasolt: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Veszettség
Betegségek: A térségben előforduló megbetegedések lehetnek: Hepatitis B, Hepatitis A, Kullancsencephalitis, Diftéria-tetanusz, Dengue-láz, Zika-vírus
 
Közegészség, egészségügyi helyzet: Az orvosi ellátás színvonala egyedül Nassauban és Freeportban tekinthető megfelelő színvonalúnak. Az orvosi szolgáltatások igénybevétele drága és sok helyen csak azonnali, és készpénzes fizetést ellenében fogadnak külföldi beteget. Utazás előtt mindenképpen ajánlott kifejezetten a Bahamákra is érvényes egészségügyi biztosítást kötni, illetőleg meglévő biztosításnál ellenőrizni, hogy érvényes-e a szigetekre. 
Sürgős orvosi ellátást igénylő esetekben a 911, vagy a 919 hívószámon kérhetnek segítséget.
Dengue-láz és Zika-vírus: A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján találhat bővebb információkat. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást az alábbi linken olvashatnak.
 
Egyéb információ: palackozott víz fogyasztása ajánlott!
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
Időeltolódás: télen -5 óra, nyáron -6 óra
Pénznem: bahamai dollár (BSD), 1 BSD = kb. 1 USD, árfolyama az amerikai dollárhoz van kötve. Mindenhol elfogadják az amerikai dollárt is, így célszerű azzal fizetni, mert a bahamai dollárral az út után semmit nem tudnak kezdeni. A legelterjedtebb bankkártyákat elfogadják: Visa, Mastercard, American Express. ATM-k több helyen állnak rendelkezésre.
Nyelv: hivatalos nyelv: angol, beszélt nyelv: kreol
Éghajlat: tipikus szubtrópusi-tengeri. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, a napi hőmérséklet általában 20 és 30 C fok között mozog. Az esős időszak májustól októberig, a hurrikánveszélyes időszak június elejétől november végéig tart. A térségbeli trópusi viharokról az alábbi linken lehet tájékozódni: www.nhc.noaa.gov
Utazás, közlekedés, vezetés: a közlekedés baloldali (az angol gyarmatbirodalomhoz tartozott), az utak minősége sok helyen gyenge, a nagyobb településeken a közlekedés kifejezetten kaotikus.
Majd minden szigeten, melyen valamilyen szállás található, rendelkezik repülőtérrel, illetve a szigetek közt hajóközlekedés is van. Buszjáratok a nagyobb szigeteken van, mint pl. New Providence illetve Grand Bahama. Ezek körbe járna, és minden szállodánál megállnak. Azonban sötétedés után csak taxival lehet közlekedni, mely központi árszabással dolgozik igen drágán. Autó illetve robogó bérlése a bal oldali közlekedés miatt nem ajánlott.
Vallás: a lakosság nagy része a protestáns, ill. egyéb keresztény vallást gyakorolja
Öltözködés: szokásos nyaraláskor használt ruházat, könnyű, szellős anyagból. Elegáns öltözék csak a luxus szállodákban elvárt vacsora idején, ill. az éjszakai bárokban. Kalap, kendő, magas faktorszámú naptej, ill. jó minőségű napszemüveg elengedhetetlen. A légkondicionálásra érzékenyek vigyenek magukkal pulóvert, kardigánt, illetve a kirándulások alkalmával sportruházat, kényelemes cipő is szükséges. 
Áram: 110/120 V, amerikai szabvány, átalakító szükséges
Ünnepek: majd minden szigeten megrendezik karácsony és újév között a Junkanoo fesztivált
Árak, borravaló: az árak meglehetősen drágák, az amerikai piachoz igazodik, tekintve, hogy a turisták zöme amerikai. Ne feledjék, hogy a Bahama-szigetek vámszabad terület, amennyiben értékesebb árucikket kívánnak venni, vigyék magukkal az útlevelüket. Az éttermi számlákban benne foglaltatik a 15 % kiszolgálási díj, de ettől függetlenül elvárják a további 10 % borravalót. A taxisok borravalója szokás szerint 10 %, a szállodai személyzet részére is illik 1-1 dollárt adni.
Gasztronómia: a Bahamákon a nemzetközi konyha minden képviselője megtalálható, de aki szereti a halakat és a tenger gyümölcseit, akkor a helyi ízeket válassza! Számtalan halfaj, rákfélék, kagylók – széles a kínálat, főzve, sütve, grillezve. Az egytálételek hal, rizs, zöldség alapanyagból készülnek.  
A tenger gyümölcsei a Bahamák egyik fő alapanyaga. A kagyló, egy nagy trópusi puhatestű (tengeri csiga), kemény, fehér húsú, a Bahamák nemzeti étele. A kagyló többféleképpen elkészíthető: nyersen tálalva lime levével, nyers zöldségekkel és még gyümölcsökkel is, akkor kagylósalátának nevezik.
A bahamai receptekben gyakran használt fűszerek közé tartozik a csípős chili paprika, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a lime, a fahéj, a szegfűbors, a kókusz és a rum.
A legkedveltebb helyi sör a kalik, Nassauban készítik. 5 %-os az alkoholtartalma. Sokféle alkoholtartalmú koktélt készítenek, alkoholmentes italból a legismertebb a Switcha, melynek alapja lime vagy citrom, víz és cukor. Ez is Nassauban készül. 
Biztonság: a Bahamai Közösség a biztonságos országok közé tartozik. A szigeteken, a fővárost, Nassaut is beleértve magas a bűnözési ráta. A turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények jó része zsebtolvajlás és egyéb lopás, de előfordul fegyveres rablás és más erőszakos bűncselekmények elkövetése is. Az áldozatokat gyakran kábítószerekkel teszik cselekvőképtelenné. Mindazonáltal a bűnelkövetések legtöbbje nem a turisták által látogatott helyeken történik, de fokozott óvatosság szükségeltetik a kaszinók, játéktermek, éjszakai bárok szűkebb és tágabb környezetében egyaránt.
Általános segélyhívó szám: 919, 911
 
KÜLKÉPVISELETI, KONZULI INFORMÁCIÓK
A Bahamai Közösség területére nincs akkreditálva magyar külképviselet. A konzuli segítségnyújtás a bajba jutott magyar állampolgárok részére a nagy távolság és a helyi sajátosságok miatt nehézkes, hosszú időt vesz igénybe. Legközelebbi magyar képviselet Havannán | Washingtonban és Miamiban van. | Nassauban német tiszteletbeli konzul. További információk az Európai Bizottság oldalán találhatók.
 
Kuba – Konzuli Hivatal
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado Havanna – Havana – Kuba 
E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu
Telefon: +5378333365 és +5378333346
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Fax: + 53 7833 3286
Honlap: havanna.mfa.gov.hu
Konzuli kerület
Kuba, Antigua és Barbuda, Bahamai Közösség, Barbados, Dominikai Közösség, Dominikai Köztársaság, Grenada, Haiti, Jamaika, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Trinidad és Tobago területe
 
 
LÁTNIVALÓK
https://www.bahamas.com/islands
 
Nassau
A Bahama-szigetek fővárosa és egyben legnagyobb városa New Providence szigetén fekszik. A városban él az ország teljes lakosságának 70%-a. Tipikusan karibi város, amely azonban magán viseli a brit gyarmati idők nyomait is. Fő utcáján, a Bay Street-en régmúlt időket idéző lovas kocsik keverednek a luxus márkák boltjaival. Érdemes felkeresni a Straw market-et is, ahol némi alkudozással beszerezhetik a kötelező ajándéktárgyakat.
Érdemes ellátogatni a kormányzói palota épületéhez, bemenni a Fort Fincastle-be, megmászni a panoráma kedvéért a Queen’s Staircase 66 lépcsőjét
 
Ardastra Állatkert és Természetvédelmi Központ – Nassau 
Nassau szívében több mint négy hektáros buja trópusi kertben különféle állatfajok élnek, köztük a Bahamák nemzeti madara, a karibi flamingó. Az Ardastra Gardens, Állatkert és Természetvédelmi Központ területét eredetileg Hedley Edwards jamaicai kertész tervezte 1937-ben. A kerteket Ardastra-nak nevezte el, a latin ardua ad astra szavakból, ami azt jelenti, hogy „a csillagok felé törekedni”, mert úgy érezte, hogy egy „csillagok felé” látható. a béke, a szépség és a nyugalom utópiája”. A festői és egzotikus kerteket természetvédelmi területként alakította ki, majd az 1950-es években behozta a veszélyeztetett karibi flamingót Inagua szigetéről, és ezzel egy rendkívül sikeres tenyésztési programot fejlesztett ki. Idővel a madarakat kiképezték, hogy fellépjenek a látogatók számára. A flamingókon kívül még több, mint 130 állatfaj megtalálható a parkban.
https://ardastra.com/
 
Paradise Island – Nassau 
Nassauból egy hídon át juthatunk a parányi szigetre, mely azonban annál több látni-, és szórakozni valót kínál.  A sziget nagy részét a Royal Atlantis Hotel foglalja el, számtalan medencével, vízi attrakciókkal, csúszdákkal, köztük a legfélelmetesebb a 6 emeletes Maya Templom. De több akváriumot is találnak itt, rengeteg fajjal benépesítve, delfin show-val. Természetesen nem hiányozhatnak az éttermek, bárok sem, és itt működik a Karib-térség legnagyobb kaszinója is, valamint a golf szerelmeseinek rendelkezésére áll egy 18-lyukú golfpálya is. De a legnagyobb vonzerő a fehér homokos part és a türkizkék tenger. Akik itt szállnak meg, sokszor el sem hagyják a szigetet, mégis minden napra jut az élményekből.
A terület külső látogatók számára is nyitva van korlátozott számban. Ha több óceánjáró hajó köt ki egyszerre, akkor a lehetőségek a többiek számára korlátozottak, mert a hajók vendégei élveznek elsőbbséget. 
 
Eleuthera-sziget 
Különleges és érdekes sziget. Rózsaszín homokos strandok találhatók itt, és ez nem a fény trükkje, a homok valóban rózsaszín. És bár a Harbour-sziget híres Pink Sands Beach-je ellopja a rivaldafény nagy részét, az Eleuthera szárazföldi részének több mint 55 mérföldes területét rózsaszín homok borítja. Továbbá ez a sziget ananászültetvényeiről is ismert. A helyiek rengeteg ananásztortát szolgálnak fel, az éves ananászfesztivál pedig a Bahamák ananászos örökségét ünnepli. Eleuthera a világ legbarátságosabb helyei között szerepel.
 
Az Exuma-szigetek 
Ismerje meg az úszómalacokat! Nem vicc! A Paradise régióban a nagy strandként és a nagy Cay Bahama-szigetekként ismert szigeten sertések élnek szabadon. Különböző történetek keringenek arról, miként kerültek ide, de nem is számít az igazság, a helyzet az, hogy jelenleg ők uralják a szigetet, és a turisták özönlenek erre a területre, amennyiben az időjárás megengedi.
 
Peterson-zátony
Csak hajóval (csónakkal, kajakkal) érhető el. Peterson Cay egy kis sziget, amely kb. egy mérföldre található Grand Bahama déli végétől. Védett park, korallok és mészkő-képződmények övezik partjait, és szabadon látogatható. Nyugodt, csendes és sekély vize miatt ideális a snorkelezésre, és a színpompás halak megfigyelésére.
 
Kék Lagúna-sziget 
A Blue Lagoon Island, más néven Salt Cay, évszázadok óta érdekes része a Bahamák történelmének. Mindössze három mérföldre található Nassautól, ma a Dolphin Encounters delfinek és oroszlánfókák otthona, és egy helyi család tulajdona. A lehető legjobb módon érintkezhet a gyönyörű Bahama-szigetek delfinjeivel. Itt nemcsak megérintheti és játszhat ezekkel a fenséges lényekkel, hanem úszhat is velük a vizeken.
Úszhatnak egy rejtett, tiszta kék vizű lagúnában, sznorkelezhetnek közvetlenül a tengerparton, és láthatják a számos trópusi halfajtól hemzsegő korallzátonyokat, napozhatnak a kókuszpálmafákkal körülvett fehér homokos strandokon, és sétálhatnak a buja természetes növényzetben, ami fészkelő madarak élőhelye.
Jegyárak (2023-10) 62-79 USD
 
Grand Bahama-sziget
Grand Bahama a Bahama-szigetek legészakibb szigete, West End városa kb. 104 km-re keletre található a floridai Palm Beachtől. Ez a harmadik legnagyobb sziget, mely nagyjából 153 km hosszú, és 24 km a legszélesebb pontján. 
Freeport – a legnagyobb város. Itt található a kereskedelmi hajókikötő és a fő repülőtér
Lucaya – turisztikai célpont a szigeten, strandokkal és szállodákkal
West End – a főváros. A szesztilalom idején először rumos kikötőként vált ismertté.
Eight Mile Rock több mint nyolc mérföldnyi sziklás parton húzódik, innen ered a neve is. 
Lucayan Nemzeti Park – A Gold Rock Beach a Lucayan Nemzeti Parkban található, körülbelül 45 mérföldre Port Lucaya városától, és a legkönnyebben megközelíthető autóval vagy robogóval. Az utazás viszonylag hosszú utat foglal magában, kevés látnivalóval, de megéri a jutalmat. Ezen a nagyon félreeső strandon piknikasztalok, padok és grillezőhelyek találhatók.
 
Dean's Blue Hole – Long Island a Bahamákon
A kék lyuk egy szakadék az óceán fenekén, sokkal mélyebbre megy, mint a környező terület. Felülről nézve a kék mélyebb árnyalatának tűnik, mintha egy lyukat fúrtak volna véletlenszerűen az óceánba. A leglátványosabb dolog ebben a kék lyukban az őt körülvevő strand. Három oldaláról egy természetes sziklaamfiteátrum, a negyedik oldalról pedig egy türkizkék lagúna és egy porszerű fehér strand veszi körül. Itt rendezik meg minden évben a Vertical Blue szabadbúvárversenyt is.
 
Dajka cápák Compass Cayben
A Compass Cay Marina cápái egy különleges faj, ahogy a legtöbben nevezik: Dajka cápák. Teljes növekedésükben három méternél hosszabbra nőnek, és 20-25 évig élnek.
A cápáktól való emberi félelem nem ok nélkül történik, de a dajkacápák nyugodtak és többnyire ártalmatlanok. Ezért sok búvár és sznorkelező látogat a Bahamákra, hogy cápákkal ússzon. A kikötők közelében élő dajkacápákat a helyi halászok etetik, és megszokták az emberek jelenlétét. De ne feledje, hogy néha az ösztönök feltörhetnek!
 
Óceán Atlasz – A világ legnagyobb víz alatti szobra / New Providence
Látott már olyan szobrot, amelyet kifejezetten az óceán fenekére terveztek? pH-semleges elemekkel és rozsdamentes acélból készült, néhány lábbal az óceán felszíne alá helyezve, témája az Atlasz legendáján alapul, amely az egész világ súlyát a hátán hordozza. A Jason deCaires Taylor által tervezett és elkészített remekmű célja az volt, hogy fellendítse a korallzátonyok generációját, és megakadályozza az óceáni erőforrások túlzott kiaknázását a területen. New Providence Island nyugati végében menjen a Clifton Heritage Nemzeti Parkba a Southwest Roadon. A parkolóból sétáljon el a Clifton Heritage Nemzeti Park Ajándékbolthoz és Múzeumhoz, ahol kifizetheti a sznorkelezés díját. Kezdje azzal, hogy nézze meg a kunyhót a tengerparton – rengeteg információ található a szobrokról.
A szobor a tengerfenéktől a felszínig eléri az öt métert, és több mint hatvan tonnát nyom.
 
A zenész – víz alatti szobor / Musha Cay, Exumas
A Zenész egy önálló szobor, 4 méter mélyen, amely egy teljes méretű sellőt és egy Steinway koncertzongora másolatát tartalmazza. A sznorkelezők a víz alatt rejtve fedezhetik fel egy privát sziget közelében, amely David Copperfield illuzionista tulajdonában van. A zongora lágy klasszikus zenét játszik, amely hasonlít a bálna vagy delfin hangjához, ahogy a búvárok közelednek, és 316-os rozsdamentes acélból készült. A játékra váró sellő pH-semleges cementből készült, hogy ösztönözze a tengeri növekedést. Ezt a szobrot is Jason DeCaires Taylor készítette.

Vissza a hírekhez